Touwtjespringen met maar 3.425 mensen

Een poging van Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn om het wereldrecord touwtjespringen te verbreken is door een blunder mislukt. Zaterdagmiddag sprongen 3.425 dorpsbewoners zich een kwartier lang in het zweet. Dat leek genoeg om het record van 2.350 Engelse springers uit het Guinness Book of Records te verdrijven. Tót een journalist van het Leidsch Dagblad de organisatie wees op een geslaagde recordpoging van carnavalsstichting MaMi in Etten-Leur. Op 27 februari werden in Brabant 3.426 touwtjespringers geteld, eentje meer dus dan zaterdag in Katwijk. „Jammer maar helaas”, zegt Jan de Winter, voorzitter van de Oranjevereniging.

Hoe kan zoiets gebeuren?

„Dat is niet helemaal duidelijk. Een van de bestuursleden heeft nog gebeld met Guinness. Mogelijk zijn recente recordpogingen daar administratief nog niet verwerkt. Hoe dan ook, we hebben ons huiswerk niet goed gedaan.”

U neemt als voorzitter uw verantwoordelijkheid door af te treden?

„Nee, ik stap niet op. Wel beloof ik plechtig mijn leven te beteren. Ik zal wat vaker op internet rondneuzen.”

Heeft u geen hertelling overwogen, dat scheelt al gauw een paar stemmen?

„Hebben we gedaan. Maar we kwamen weer uit op 3.425 deelnemers. Smokkelen, zegt u? U spreekt met een eerlijk voorzitter uit een oprecht dorp. Als werknemer van de Koninklijke Marine kan ik me geen vals spel veroorloven.”

Zelfs bejaarden deden zaterdag mee. Hoe verontschuldigt u zich tegenover al die mensen die hoopten op een plaats in het recordboek?

„Ach, de teleurstelling is hier niet zo ontzettend groot. Ik heb nog niet één klacht gehoord. Het was een fantastisch schouwspel en iedereen heeft een leuke middag gehad.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens