Toen de dijken doorbraken

Orkaan Katrina zette New Orleans in de VS onder water.

Hoe ziet de stad er nu uit?

De Amerikaanse fotograaf Mario Tama legde een jaar geleden de schade vast die Katrina in New Orleans aanrichtte. Deze zomer keerde hij terug naar de grootste stad van de staat Louisiana en fotografeerde dezelfde plekken: de Franse wijk: toen de resten van een omgevallen muur, nu een vrouw op de fiets. (FRANCE OUT) (Top Photo) A woman rides her bicycle down a street in the French Quarter 25 July 2006 in New Orleans, Louisiana. New Orleans residents are struggling to rebuild their city nearly a year after Hurricane Katrina struck, killing over 1,800 people. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPER & TV USE ONLY == (Bottom Photo) A toppled brick wall lies in the street in the French Quarter after Hurricane Katrina hit 29 August 2005 in New Orleans, Louisiana. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPER & TV USE ONLY == AFP

1.193 doden. 34 miljard dollar schade. Dit was het spoor dat de orkaan Katrina een jaar geleden in het zuiden van de Verenigde Staten achterliet. Nrc.next maakte een selectie uit de vele websites, boeken en documentaires over Katrina.

Filmmaker Spike Lee maakte de documentaire When the Levees Broke (Toen de dijken doorbraken). Een trailer is te zien op www.hbo.com. De Nederlandse documentairemaakster Marjoleine Boonstra maakte Robert, Mary & Katrina, over een gezin dat in hun eigen huis bleef, terwijl Katrina over de stad raasde. Te zien op www.donderdagdocumentaire.nl, in het archief. Historicus Douglas Brinkley, zelf afkomstig uit New Orleans, schreef The Great Deluge (De grote zondvloed), een reconstructie van de falende hulpverlening. Op de site www.hurricanearchive.org staan persoonlijke getuigenissen over Katrina.