Televisie Voorkeur

In de laatste aflevering van Spraakmakende zaken praat Paul Rosenmöller in Sarajevo met de Kosovaarse Taïda Pasic (op de foto midden naast haar ouders). Zij mocht van minister Verdonk niet in Nederland blijven om haar examen te doen. Inmiddels is zij geslaagd voor haar vwo-examen, dat zij in de ambassade in Sarajevo – de stad waar zij met haar ouders en zusjes woont – moest maken. Paul Rosenmöller vraagt haar hoe het afgelopen jaar is verlopen. Ned.1, 21.55-22.40u. Foto Eric Blom Blom, Eric

actualiteiten

Netwerk. Onder meer een reportage van Marco de Vries over wie er nu van de Nigeriaanse olie profiteert. De bevolking in ieder geval niet. Rebellen ontvoeren personeel van oliebedrijven en plegen aanslagen. Mede daardoor breken de olieprijzen in Nigeria record na record. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau over het sociaal minimum van 758 euro, nieuwe feiten in de zaak van de tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde verpleegster Lucia de B. en aandacht voor 18-jarige Natascha Kampusch die acht jaar in een kelder in Oostenrijk opgesloten zat. Ned.3, 22.20-23.05u.

Documentaire

Terzake zomer: De gevangenen van Katrina. Een jaar geleden wordt New Orleans getroffen door de orkaan Katrina. In de lokale gevangenis breekt paniek uit en wanneer een massale uitbraak dreigt, besluit de sheriff de gevangenis te ontruimen. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Karels keuze: Dead men talking. Portret van patholoog-anatoom Jane Garavaglia voor wie het iedere dag weer een verrassing is wat ze in het mortuarium aantreft. Aan de hand van het lichaam maakt zij een analyse over wat de persoon in kwestie is overkomen. Ned.1, 23.15-24.00u.

informatief

Wildlife: Alleseters. Omnivoren zijn bereid om alles te eten wat op hun weg komt: vlees of planten. Ned.1, 17.40-18.30u.

The Queen’s castle. Tweede deel van een drieluik over het doen en laten op Windsor Castle. Vanvond aandacht voor het werk van de vaste staf om het kasteel in goede staat te houden voor de Britse koningin en de miljoenen bezoekers. BBC2, 20.00-21.00u.

The human zoo: De mens als dictator. Slot van een drieluik over psychologische experimenten naar menselijk groepsgedrag. Vanavond over de kleine dictator die in ons schuilt. Een uniform maakt de mens vaak tot een folteraar met weinig scrupules. Zelfs een ogenschijnlijk schuchter meisje kan bezwijken voor de lokroep van de macht. België 2, 20.50-21.40u.

Koppen: Vaderinstinct. Het homostel Mark en Erik uit New York, gaat op zoek naar een draagmoeder omdat ze graag samen een kind willen hebben en niet willen adopteren. België 1, 21.10-22.00u.

10 things you didn’t know about volcanoes. Vulkaanuitbarstingen behoren tot de vernietigendste en dodelijkste natuurverschijnselen. Zonder vulkanen zou er op onze planeet echter geen leven geweest zijn. BBC2, 22.00-23.00u.

37°: Zimmer für immer. Reportage over mensen die permanent in een hotel wonen. ZDF, 22.15-22.45u.

Galileo: Zijn criminelen te genezen? Slot van een serie waarin presentator Reinier van den Berg met wetenschappelijk onderzoekers praat. Vanavond gaat het over biologische mechanismen en crimineel gedrag. Ook in de uitzending de meermalen veroordeelde crimineel Peter Wapenaar die vertelt over zijn strijd tegen het kwaad. En Van den Berg ontdekt tijdens een kickbokstraining dat ook híj agressief kan worden. Ned.1, 22.40-23.15u.

Real story: Becky’s story. Gedramatiseerde documentaire over de veertienjarige Becky, die in een tehuis woont. Haar begeleiders vermoeden dat ze buiten de deur misbruikt wordt, maar toch doen ze niets om haar te beschermen. Hoe kan dat? BBC1, 23.35-0.25u.

amusement & muziek

Cor achter de dijken. Tweede aflevering van een vijfdelig muziekprogramma waarin pianist Cor Bakker in een sloep met daarop een vleugel door de Noord-Hollandse wateren vaart. Hij ontvangt op zijn boot bekende en onbekende talenten. Ze maken samen muziek en bekijken de mooiste plekken langs het water. In laatste aflevering zal hij de ster van Noord-Holland kiezen. Ned.2, 19.30-20.30u.

Denkend aan showroom. In de laatste aflevering van deze serie kijken de voormalige medewerkers van het programma Jan Fillekers en Henk van der Horst terug op de hoogtepunten. Ned.1, 21.00-21.55u.

Andere tijden: Normaal. Herhaling van de uitzending van vorig jaar over de Achterhoekse rockband Normaal. Ontdekt in 1975 op een lokaal festival in Lochem, waar ze het publiek uit hun bol laten gaan door te zingen in onvervalst plat Achterhoeks, breken ze korte tijd later in Nederland door met hun eerste hit Oerend hard. Bandleden van het eerste uur praten over het prille begin van hun carrière. Ned.3, 20.55-21.30u.