Schot valt af in selectie hockeyploeg

Laurence Docherty (26) is afgevallen in de Nederlandse hockeyselectie, die over acht dagen begint aan het wereldkampioenschap in Mönchengladbach.

De tot Nederlander genaturaliseerde middenvelder uit Schotland, spelend bij HCKZ uit Den Haag, miste vorige maand al de strijd om de Champions Trophy, omdat zijn papieren nog niet in orde waren. „Laurence is in een te laat stadium op de trein gesprongen, die op dat moment al stevig voortdenderde”, zei bondscoach Roelant Oltmans vanmorgen in Den Bosch bij de presentatie van zijn achttienkoppige selectie. Eby Kessing (22) van landskampioen Bloemendaal krijgt de voorkeur. Andere afvallers zijn verdediger Thomas Boerma, spits Nick Meijer en derde doelman Jaap Stockmann, allen van Bloemendaal.

In plaats van Meijer heeft Oltmans bij zijn vierde WK gekozen voor neo-international Rogier Hofman van SCHC. „Rogier heeft meer snelheid op de vleugels.” Hofman (19) won afgelopen zomer met Jong Oranje de Europese titel in Praag. De student van de Topsport Academie in Rotterdam speelde tot dusver slechts vijf interlands voor de A-ploeg.

Duitsland is titelverdediger bij de mondiale titelstrijd in eigen land, en is samen met Nederland ingedeeld in groep B, die verder bestaat uit Engeland, India, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. In de andere poule spelen Australië, Argentinië, Japan, Nieuw Zeeland, Pakistan en Spanje. De nummers één en twee uit elke groep plaatsen zich voor de halve finales. Nederland begint op de openingsdag (6 september) tegen Zuid-Korea.

Nederland kan terugkijken op een geslaagde voorbereiding. In de voorbije twee maanden won de ploeg drie toernooien, waarvan één titel- (Champions Trophy) en twee oefentoernooien. Achttien duels op rij bleef de selectie ongeslagen. Het record (36 opeenvolgende zeges) dateert uit 1994-’95.

Tevreden is Oltmans vooral dat zijn ziekenboeg is leeggestroomd. Robert van der Horst scheurde vorige maand zijn enkelband, maar de 21-jarige verdediger van Oranje Zwart herstelde wonderbaarlijk snel. Taeke Taekema (irritatie linkervoet) en Ronald Brouwer (kaakbreuk) zijn eveneens hersteld.

Doel: Vogels (HGC) en Veering (A’dam). Verdediging: Mahieu, Taekema (A’dam), Derikx (SCHC), Van der Horst (OZ) en Van der Weide (Club de Polo). Middenveld: Delmee (Den Bosch), De Nooijer, Kessing (Bloemendaal), Evers, Hoyng (A’dam). Aanval: Hofman, Weusthof (SCHC), Ronald Brouwer, Klaver (Bloemendaal), Matthijs Brouwer en Reckers (OZ).