Reistijd trein wordt vrijwel overal langer

De nieuwe dienstregeling van NS, die op 10 december ingaat, betekent langere reistijden op vrijwel alle routes. Dit blijkt uit een vergelijking door NRC Handelsblad.

In de vergelijking is gekeken naar verbindingen in het hele land. Alleen tussen Maastricht en het westen van het land zal de treinreis sneller gaan. Reizen van en naar het noorden en oosten, maar ook naar Zeeland en Brabant duren straks langer. Tussen Eindhoven en Schiphol bijvoorbeeld zitten reizigers eind dit jaar 7 minuten langer in de trein.

NS-topman Aad Veenman erkent de langere reistijden. NS kon niet anders, zegt hij, omdat diepte-investeringen in het spoor achterwege zijn gebleven. Hij spreekt tegen dat NS een gebrek heeft aan treinen om de dienstregeling uit te voeren.

„Ons stelsel van spoorwegen is honderd jaar oud. De trajecten zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, de lengte, dubbel en vier sporen meegerekend, is maar met een kwart gegroeid.” Achtereenvolgende regeringen kozen ervoor dit zo te laten. „Den Haag moet consistent zijn. Als je ervoor kiest om geen nieuw spoorsysteem aan te leggen, zeg je: zoek een oplossing met gebruik van het bestaande spoor.” En dat heeft NS gedaan, zegt Veenman. Door de sterke groei van het aantal reizigers – 10 procent de afgelopen twaalf maanden – barstte het systeem van het bestaande spoorboekje, dat teruggaat tot 1970, uit zijn voegen. „Nederland heeft het meest dicht bereden spoornet ter wereld. Zeventien spoorbedrijven moeten dezelfde schaarse capaciteit delen. ”

Reizigersorganisatie Rover vindt dat Veenman „niet helemaal ongelijk” heeft, maar is teleurgesteld dat er geen „sprong voorwaarts” is gemaakt. „Dat is niet de schuld van NS. Den Haag heeft geen geld beschikbaar gesteld voor inhaalsporen en extra perrons”, zegt Rover-voorzitter van der Vlis.

Volgens de nieuwe dienstregeling rijden er per dag 200 extra treinen. NS beschikt over voldoende „strategische reserve” aan rijtuigen om dit uit te voeren, zegt Veenman. Volgens berekeningen van NS zal de gemiddelde reisduur 1 tot 3 procent korter worden. Rover trekt dat in twijfel en denkt dat reizigers er gemiddeld iets langer over zullen doen.

NS: pagina 3

    • Lolke van der Heide