Politici en andere aardbewoners

56 partijen hebben zich al aangemeld voor de verkiezingen van 22 november. De Kiesraad stelt weinig voorwaarden aan inschrijving.

XyZyX 4U2 is, zegt oprichter Hans-Peter Mul, „Nederlands eerste objectieve volkspartij”. Mul, „geen adept van Pim”, heeft in de columns van Fortuyn gelezen hoe de democratie in Nederland faalt. Zijn partij zal in de Tweede Kamer uit alleen individuele leden bestaan, zonder partijstandpunten of fractiediscipline. De kandidaten moeten op een lange lijst met standpunten invullen of ze voor of tegen zijn – de Pervotest, ofwel de Persoonlijke voor of tegen standpuntenlijst. Mul: „Op die manier kiezen mensen weer echt iemand om zijn ideeën.”

Alleen, het vinden van kandidaten is een probleem voor XyZyX 4U2 (spreek uit: ksiesiks-for-you-too. Mul, zelf oud-PvdA-lid, heeft gepraat met allerlei geïnteresseerden die net als hij woedend zijn over de ‘oude politiek’. Mul: „Maar mensen worden een outcast als ze hun partij verlaten. Dan verlies je je vrienden. Dat is mij ook overkomen.”

Volgens de Kiesraad hebben 56 partijen zich aangemeld om mee te doen aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november. Gisteren sloot de inschrijving. Negen van die partijen zitten nu al in de Kamer. Dit aantal van 56 zal nog groeien, want de Kiesraad vergadert aan het einde van deze week over de laatste aanmeldingen. Zo moet er nog een beslissing vallen over de partijen van Hilbrand Nawijn, Marco Pastors en Ad Bos.

Registreren voor de verkiezingen is tamelijk eenvoudig. Zolang de naam niet meer dan 35 letters of cijfers telt, er 450 euro wordt betaald en de naam „niet in strijd is met de openbare orde” of „misleidend” is, gaat de Kiesraad akkoord. Bijna iedere partij die zich tussen 15 januari 2003 en gisteren heeft aangemeld, is ook toegelaten. Vorige week sneuvelde alleen de partij ONS FORTUYN, omdat die naam te veel lijkt op de al geregistreerde Lijst Pim Fortuyn.

Onvrede over de democratie is ook de drijfveer van Rob Verboom uit Rijswijk. Verboom is al jaren actief voor de VVD, maar vindt dat er te weinig aan partijvernieuwing is gedaan. De Continue Directe Democratie Partij (CDDP), stemt in de Tweede Kamer straks „precies wat jij wilt”, zo luidt de slogan. „Mensen stemmen op een partij, maar zijn het vaak niet in alles met die partij eens”, zegt hij. „Bovendien gedragen partijen zich in de Kamer zich als coalitie- of oppositiepartij.” De CDDP gaat alle gewonnen zetels „teruggeven aan de bevolking”. Verboom: „Via internetstemmingen komen wij erachter hoe mensen ergens over denken. De meeste stemmingen in de Tweede Kamer komen op een paar zetels aan. Dat betekent dat wij met zetel of vijf al de macht aan de bevolking hebben teruggegeven.”

De verwachtingen bij de Verenigde Senioren Partij (VSP) zijn „hooggespannen”, zegt partijsecretaris Anton Braat. De verkiezingen van 2002 liepen op niets uit, hoewel de peilingen de partij een kans op een zetel gaven. Maar de VSP werd het slachtoffer van de mediastilte die werd afgeroepen na de moord op Fortuyn, anderhalve week voor de verkiezingen.

Braat: „De AOW wordt ons belangrijkste thema. De PvdA wil ouderen mee laten betalen, en ik hoor jongeren vaak hetzelfde zeggen. Dat gedonder moet eens afgelopen zijn. Niet de vergrijzing is de schuld van de oplopende staatsschuld. We wisten al decennia dat die er aan zat te komen.” De VSP heeft contact met lokale partijen, en gaat eind september met de campagne beginnen op de 50+-beurs in Utrecht.

Ook de Partij voor de Mens en alle overige aardbewoners (PVDM) heeft vergrijzing hoog op de agenda. Als belangrijkste doel heeft de PVDM volgens het programma „het verwezenlijken van vrede en het eeuwige leven op aarde”. Volgens de partij moet „rekening gehouden worden met het herrijzen van de doden”. „Zodoende is het noodzakelijk dat we niet meer vergrijzen.” De PVDM wil ook gratis supermarkten, onderwijs en zorg. Wie er achter deze partij zitten, is overigens onduidelijk.

Het is volgens de Kiesraad niet waarschijnlijk dat ook echt zestig partijen aan de verkiezingen mee zullen doen. Zodra ze hun kandidatenlijst hebben ingeleverd, moeten de partijen nog 11.250 euro betalen. Bovendien moet een partij dertig handtekeningen per kieskring halen om mee te mogen doen. Twee partijen hebben zich geregistreerd, maar doen zeker niet mee aan de verkiezingen: Winny de Jong (ex-LPF) heeft haar partij conservatieven.nl ingeschreven, maar zegt dat ze niet meedoet. Hetzelfde geldt voor de PRDV van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

    • Guus Valk