Philips Messenger telefoon (test)

telefoon.philips.HEBBEN.Mediapagina.jpgDoet mijn microfoon het? Hoor je me nu? Het zijn veelgestelde vragen tijdens het bellen via programma’s als Skype en Windows Live Messenger. Gratis bellen via internet is ideaal, maar lang niet iedereen beschikt over goedwerkende apparatuur. Philips bracht dit jaar in samenwerking met Microsoft een telefoon op de markt waarmee zowel via het vaste net als Windows Live Messenger (opvolger MSN) gebeld kan worden. Het Hebben- Team kreeg deze telefoon, de VOIP 433, in handen en belde alle Messenger-contacten.Het aansluiten van de strak vormgegeven draadloze telefoon is eenvoudig: koppel het basisstation, een klein kastje, met USB-kabel aan de pc en met telefoonkabel aan het telefoonnetwerk. Dit basisstation staat draadloos in verbinding met de handset.

Zodra de computer is aangemeld op Live Messenger kan met de telefoon gebeld worden naar chatcontactpersonen. Door de Messenger-knop op de telefoon in te drukken, verschijnt de lijst met namen op het kleuren LCD-scherm. Dit venstertje is helaas aan de kleine kant, zo’n zes vierkante centimeter, en heeft te weinig contrast. Desondanks zijn de namen goed leesbaar.
Zodra je een contactpersoon belt, verschijnt er op de computer een chatvenster. Irritant als niet jij, maar iemand anders op de pc aan het werk is. Als je door een Live Messenger-gebruiker gebeld wordt, duurt het bijna tien seconden voordat de verbinding tot stand is gekomen. Dit ligt niet aan de telefoon, maar aan het programma Live Messenger. Hopelijk zal dit in de toekomst nog verbeteren.

Gelukkig maakt de geluidskwaliteit een hoop goed. Telefoneren met online contacten en met mensen via het vaste netwerk verloopt zonder haperingen. En het belt een stuk prettiger dan via een goedkoop microfoontje.

Conclusie

Het is positief dat er steeds meer telefoons komen waarmee via programma’s als Windows Live Messenger en Skype te bellen valt. Zeker als ze er zo goed uitzien als de Philips Dual Phone VOIP 433. In de komende jaren zullen de mogelijkheden waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Het wachten is nog op een telefoon waarmee via meerdere chatprogramma’s gebeld kan worden. Tenslotte is Windows Live Messenger primair gericht op chatten en niet op bellen zoals Skype. In hoeverre de Philips-telefoon de moeite waard is, hangt vooral af van andere Windows Live Messenger-gebruikers. In hoeverre willen zij bellen via het chatprogramma? En beschikken zij ook over goede apparatuur?