Peilingen schatten ‘gat op rechts’ veel kleiner

De ‘ruimte op rechts’, of liever het ‘gat op rechts’, is in korte tijd een populaire uitdrukking geworden voor de zetels die te behalen zijn voor partijen die rechts van de VVD staan. De ruimte is volgens de rechtse politici, zoals Geert Wilders en Marco Pastors, groot. Opiniepeiler Maurice de Hond onderzocht echter hoe groot die ruimte nu is: niet veel meer dan een zetel of acht, zegt hij.

Volgens zijn laatste peiling kan Wilders’ Partij voor de Vrijheid drie zetels halen. De nieuwe partij Eén NL van Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Joost Eerdmans (LPF) komt met één zetel in de Kamer. Hilbrand Nawijn zou uit de Kamer verdwijnen. Partijen als NieuwRechts van Michiel Smit, Ons Nederland of Forza!Nederland maken volgens De Hond helemaal geen kans.

Ook volgens de politieke barometer van bureau Interview/NSS, in opdracht van tv-programma Nova, krijgen de rechtse partijen nauwelijks voet aan de grond. Wilders zou de enige zijn die in de Kamer komt.

Probleem van de rechtse partijen blijkt dat veel mensen rechts zíjn, maar niet rechts stemmen. Volgens De Hond is 26 procent van de kiezers „rechts tot uiterst rechts”, maar die kiezers trekken bijna allemaal naar CDA en VVD. De ruimte op rechts is er dus wel, maar de twee coalitiepartijen maken er het meest gebruik van. In de peiling van Interview/NSS blijkt Rita Verdonk (VVD) veruit de populairste rechtse politicus.

    • Egbert Kalse
    • Guus Valk