Ontslagen topman wil Jaguar kopen

Jac Nasser werd in 2001 ontslagen als topman door de achterkleinzoon van Ford.

Nu keert hij terug om als partner van One Equity delen van Ford over te nemen.

Jacques Nasser toen hij nog topman was van Ford, begin 2001 Foto AFP/Jeff Kowalsky Jacques Nasser, President and CEO of Ford Motor Co., talks about the state of the auto industry at the North American International Auto Show at Cobo Hall in Detroit 07 January, 2001. AFP PHOTO/Jeff KOWALSKY AFP

De oud-topman van de Amerikaanse autofabrikant Ford wil nu als durfkapitalist delen van het noodlijdende concern kopen. Jac Nassers private equity-onderneming onderhandelt met Ford over de aankoop van de merken Aston Martin, Jaguar, Land Rover of Volvo.

Het noodlijdende Amerikaanse autoconcern kondigde eerder 34.000 ontslagen en de sluiting van veertien fabrieken aan. Na bekendmaking van het verlies van 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro) in het eerste halfjaar wordt de saneringsoperatie nog ingrijpender. Het laatste kwartaal van dit jaar moet de productie met een vijfde verminderd zijn en eind september komt Ford met een aangepast plan van ingrijpen.

Nasser is partner bij de New Yorkse durfkapitalist One Equity, onderdeel van zakenbank JPMorgan. Nasser was bij Ford architect van bedrijfsonderdeel Premier Automotive Group. Hierin werden de duurdere merken zoals Volvo en Jaguar ondergebracht.

Nasser werd in 2001 ontslagen door de achterkleinzoon van bedrijfsoprichter Henry Ford, de huidige topman Bill Ford.

Nasser werd destijds verweten verantwoordelijk te zijn voor het gedaald moreel onder het personeel. Ook had hij consumentenangst voor ontploffende banden op een Ford-model onderschat.

Een jaar later leidde hij bij One Equity Partners de aankoop van het failliete Polaroid. Na ingrijpen werd het fotobedrijf vorig jaar voor 436 miljoen dollar doorverkocht.

De berichten over al een maand durende onderhandelingen tussen Nasser en Ford kwamen tegelijk met het vertrek van oud-minister van Financiën Robert Rubin als commissaris bij Ford. Rubin is ook bestuurder bij financieel conglomeraat Citigroup.

Hij wilde een belangenconflict voorkomen omdat Ford voor de mogelijke verkoop van bedrijfsonderdelen Citigroups diensten kan inhuren.

Rubins zoon Jamie is een van de partners van One Equity. Volgens Amerikaanse zakenmedia ontkent Rubin dat zijn aftreden verband houdt met de baan van zijn zoon bij de mogelijke koper van Ford- merken.

Autofabrikant Ford wil niet ingaan op berichten. „Er is veel speculatie over wat we wel of niet zouden kunnen doen”, zegt een woordvoerder volgens persbureaus.

Vorige week maakte The Wall Street Journal bekend dat Bill Ford de bestuursvoorzitter van Renault en Nissan, Charles Ghosn, heeft verzocht samenwerking met Ford te onderzoeken. Ghosns Frans-Japanse onderneming overweegt op dit moment een investering in een andere Amerikaanse noodlijdende autofabrikant, General Motors.

De besprekingen met Nasser komen op een moment dat Ford voor het elfde achtereenvolgende jaar marktaandeel verliest, een trend die begon toen Nasser zelf bij Ford verantwoordelijk was voor productontwikkeling.

De Ford-familie zelf overweegt om het autobedrijf weer onder eigen beheer te nemen. Vijftig jaar geleden ging het bedrijf naar de beurs.