‘Nu vrijheid, maar later vast arm’

Sandra Coelers (43) uit Tilburg is zangeres van Flor de Amor, speelt gitaar en schrijft songteksten Salaris: tussen 1.200 en 2.700 euro per maand Beroepskosten: 400 euroHypotheek: 331 euroEnergie en water: 185 euroTelefoon en internet: 200 euroPensioen: 80 euroBiologisch eten: 64 euro

Je maandinkomen schommelt nogal.

„Ja. Dat komt omdat ik voornamelijk leef van het geld dat ik met optredens verdien. Flor de Amor, een van mijn bands – met Cubaans-Argentijnse muziek – is mijn belangrijkste inkomstenbron. Soms hebben we acht optreden in de maand, soms vier. Jaarlijks heb ik een winst van 15.000 euro. Daar zit ook geld bij dat ik voor de verkoop van de cd ontvang. En de auteursrechten, omdat ik tekst en muziek schrijf. Dat laatste varieert trouwens ook. In 2003 was dat 800 euro en in 2004 3.400 euro.”

Wat zijn die beroepskosten?

„Instrumenten, apparatuur en de cd die we hebben opgenomen. Dat kostte ons als duo elk 6.000 euro. Volgend jaar wil ik zelf een cd opnemen. Dat is niet duur en kan tegenwoordig best goed.”

Word je nooit zenuwachtig van die onzekerheid in je inkomen?

„Het is altijd spannend. Aan de ene kant is het onzekerheid, aan de andere kant is het vrijheid. Ach, ik doe dit al zeven jaar, dus ik vertrouw er wel op dat het goed komt. Ik kan goed vooruitkijken en mijn geld spreiden. Al moet ik zeggen dat ik me soms afvraag hoe ik het zou moeten redden als er iets met mij gebeurt. Vooral omdat ik alleen woon. Dan overweeg ik wel eens om zangles te gaan geven. Maar ik investeer nu zo veel in mijn nieuwe concert dat ik me versnipperd zou voelen.”

Heb je geen spaarpotje achter de hand?

„Nee. Ik heb wel iets van pensioen geregeld. Al weet ik niet precies hoe. Ik heb dat een keer afgesproken en ik laat de rest van mijn financiën met plezier aan mijn boekhouder over. Dat pensioen is natuurlijk geen vetpot. Ik word vast arm later. Ik hoop maar dat ik tegen die tijd mijn huis goed kan verkopen. Het was een oud en goedkoop huisje toen ik het kocht. In de vijf jaar dat ik er woon, knap ik het elk jaar stukje bij beetje op.”

En dat biologisch eten?

„Daar geef ik veel geld aan uit. Voor die 64 euro haal ik iedere week een biologisch-dynamisch voedselpakket. En een fruitpakket. Maar ik koop nog veel meer biologische producten. Omdat het gezond is. En zo weet ik naar welke hardwerkende boer mijn geld gaat.”

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel