Niet stuk te krijgen

dvd Oliver Twist. Regie: Roman Polanski. Met: Barney Clark, Ben Kingsley, Harry Eden, Leanne Row. ***

dvd

Oliver Twist. Regie: Roman Polanski. Met: Barney Clark, Ben Kingsley, Harry Eden, Leanne Row.

Na het meesterwerk van David Lean, de musical van Oliver Reed en nog tig andere versies waagde Roman Polanski zich aan een verfilming van Dickens’ klassieker Oliver Twist. Hij maakte er een keurig werkstuk van. De historische details zijn uitbundiger dan het melodrama. Locaties en kostuums trekken meer aandacht dan gemene streken en goede daden van de personages. In de bewerking van het boek zijn alle verwijzingen naar de afkomst van Oliver gesneuveld, waarschijnlijk in een poging om het verhaal niet al te sentimenteel en ongeloofwaardig te laten overkomen. Ben Kingsley speelt Fagin niet als een totale slechterik en joods wordt hij ook niet meer genoemd. Maar sommige scènes zijn nu eenmaal niet stuk te krijgen. Het einde van boef Sykes bijvoorbeeld is nog altijd onwaarschijnlijk gruwelijk en onwaarschijnlijk mooi.

    • Bianca Stigter