Irans ex-president Khatami krijgt visum voor VS

Washington, 29 aug. De Amerikaanse regering heeft na enig wikken en wegen besloten een visum te geven aan de Iraanse hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami. Khatami is uitgenodigd om volgende week in de kathedraal van Washington een toespraak te houden over verzoening tussen de beschavingen, zijn favoriete onderwerp. Tussen de VS en Iran is een koude oorlog aan de gang over het omstreden Iraanse nucleaire programma, en het is voor Iraniërs bijzonder moeilijk om een visum voor de VS te krijgen. Eerder deze maand werden tientallen Iraanse studenten en professoren die een visum hadden, aan de grens tegengehouden en teruggestuurd. Khatami zou de hoogstgeplaatste Iraniër worden die de VS bezoekt sinds de onderlinge banden in 1980 werden verbroken.