In Macedonië treedt nieuwe regering aan

In Macedonië is een nieuwe regering aangetreden onder leiding van Nikola Gruevski, de leider van de nationalistische partij VMRO-DPMNE, winnares van de recente parlementsverkiezingen. De regering kreeg met 68 van de 120 stemmen de steun van het parlement.

De regering is een coalitie van de VMRO en de PDSh, een van de twee partijen van de Albanese minderheid. De andere partij van die minderheid, de Democratische Unie voor Integratie (BDI), protesteert al weken lang tegen de toetreding van de PDSh tot de coalitie. Zij eist in plaats van de PDSh aan de regering te mogen deelnemen omdat ze groter is dan de PDSh en organiseerde de laatste tijd op dagelijkse basis protestbijeenkomsten en wegblokkades. Eind vorige week vielen bij zo’n bijeenkomst nog drie gewonden. De BDI is de erfgenaam van het UÇK, het leger van de Albanese minderheid dat in 2001 een oorlog ontketende tegen de toenmalige – door de VMRO geleide – regering. Aanvankelijk kreeg de BDI in haar streven steun van EU-diplomaten, maar toen Gruevski bleef staan op zijn recht zelf zijn coalitiepartners te mogen kiezen en protestacties steeds wilder werden, keerden die EU-diplomaten zich van de BDI af. BDI-leider Ali Ahmeti zei echter afgelopen weekeinde dat hij zijn protesten zal voortzetten en zal winnen „zoals ik in 2001 heb gewonnen”.

Premier Gruevski heeft bij zijn aantreden laten weten de economische ontwikkeling en de integratie in EU en NAVO tot speerpunten van zijn beleid te maken. Om de gestelde doelen te behalen, is een verdere verbetering van de etnische relaties tussen de Macedonische meerderheid en de Albanese minderheid nodig. Hij zei dat Macedonië hoopt in 2007 met de EU te gaan praten over toetreding. Volgens de nieuwe premier moet Macedonië in 2010 voldoen aan de criteria voor de toetreding.

Op economisch gebied is een jaarlijkse groei van zes tot acht procent nodig, aldus de nieuwe premier. Om buitenlandse investeringen aan te trekken zijn in het kabinet twee ministers opgenomen die in de VS zijn opgeleid. Zij moeten onder andere de Macedonische diaspora in de VS mobiliseren, opdat zij zich meer gaat interesseren voor de economische ontwikkeling van Macedonië. (BBC)