Iet wiet waait weg

De financiële sector verliest een bankier van naam, in binnen- en buitenland. Wiet Pot maakte carrière bij Goldman Sachs, hielp handelshuis Hagemeyer bij een reddingsoperatie en was sinds 2004 topman van zakenbank Kempen & Co. Nu moet hij daar vertrekken wegens het overtreden van het reglement voor privétransacties.

De commissarissen van de zakenbank konden wel leven met deze overtredingen, maar de externe toezichthouders – De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) – waren onverbiddelijk: Wiet moet weg.

Voor de buitenwereld is het vooralsnog gissen of de toezichthouders hun conclusie op een ander feitenrelaas baseren dan dat van Kempen. De toezichthouders deden zelfstandig onderzoek en weigeren commentaar. Kempen maakte gisteren en détail bekend welke interne regels de, nu scheidende, topman heeft overtreden.

Het is niet de eerste keer dat er gehannes is bij Kempen over effectentransacties. Naast een geïsoleerde voorkenniszaak sneuvelde vermogensbeheerder Willem Burgers op aandelenhandel rond een beursfonds. Burgers was een van de belangrijkste beleggers in kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Drie jaar geleden vertrok ook hij onder druk van de toezichthouders. Kempen beloofde beterschap en scherpte, in samenspraak met toezichthouder AFM, de interne controleprocedures aan – compliance in goed Nederlands.

De zakenbank is, naar nu blijkt, inmiddels al een half jaar op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Zo’n speurtocht valt kennelijk niet mee. Wat zeker lastig zal zijn is de beloning. Toen Kempen & Co zich in 2004 losmaakte van Dexia, kreeg het personeel een groot deel van de aandelen in bezit. Wiet Pot bedong 10 procent. Je zal zijn opvolger ook wat moeten kunnen bieden, want er lopen door de goede zaken van Kempen op papier heel wat multimiljonairs in de top van Kempen rond. Het lijkt onafwendbaar dat vooral de huidige aandeelhouders van Kempen het beloningspakket zullen moeten bieden in plaats van de vennootschap zelf. Wiet Pot gaat in dat opzicht over de arbeidsvoorwaarden van zijn opvolger.

Zeker is dat de Kempen-zaak genoeg studiemateriaal is voor de studenten van professor Jean Frijns. De voormalige directeur vermogensbeheer van pensioenreus ABP is niet alleen commissaris bij Kempen, hij doceert ook aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Frijns lanceerde daar vorig jaar de opleiding ‘Master of Compliance’.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester