Gruber, Eötvös en Turnage

Niet uit de trompetconcerten van Haydn en Hummel, maar uit de jazz komt het cliché van de eenzame trompettist die melancholische klanken aan zijn instrument ontlokt. De Zweedse trompettist Håkon Hardenberger speelt op zijn jongste cd drie concerten voor trompet en symfonieorkest die dichter bij die jazz liggen dan bij de klassieke voorbeelden. Snikkend, kermend en kreunend weeft de trompet zich in Aerial (1998-9) van de Oostenrijker HK Gruber door een orkest dat droomt van arctische vergezichten. Het is een trompetconcert om je vingers bij af te likken. Ook in het mysterieuze Jet Stream (2002) van Peter Eötvös en het wat meer bedachte From the wreckage (2004-5) van Mark-Anthony Turnage overheerst een koortsachtige droomsfeer. Hardenberger is in dit alles een standvastige gids, met subtiel gevoel voor timing en een indrukwekkend klankpalet.

Jochem Valkenburg

Gothenburg Symphony Orchestra : concerten van Gruber, Eötvös en Turnage. (DG 4776150)

    • Jochem Valkenburg