Google wil zakelijke markt op

Google breidt uit naar de zakelijke markt. De zoekmachine biedt sinds gisteren gratis software aan voor e-mail, agendavoering en interne communicatie aan bedrijven, universiteiten en andere organisaties. Het concern bindt hiermee de strijd aan met Microsoft op het gebied van bedrijfssoftware.

Het pakket heet Google Apps for Your Domain. Het biedt werknemers de mogelijkheid via Gmail mailtjes te sturen voorzien van de domeinnaam van hun bedrijf. Ook kunnen ze intern berichtjes sturen en er is een toepassing voor het bijhouden van een agenda. Verder bevat het pakket software voor het maken van websites en voor bellen via internet.

De diensten worden online aangeboden waardoor niet elke individuele computer van software hoeft te worden voorzien. Ook is het niet nodig om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Deze activiteiten zijn vaak grote kostenposten voor bedrijven.

Later dit jaar brengt Google een uitgebreide versie van Google Apps op de markt waarvoor moet worden betaald. Deze variant krijgt meer opslagcapaciteit en is niet voorzien van advertenties zoals de gratis versie.

Het dienstenpakket van Google komt op een moment dat softwareconcern Microsoft zich opmaakt voor de lancering van zijn nieuwe besturingssysteem Vista, de opvolger van Windows. Deze komt naar verwachting eind dit jaar uit voor de zakelijke markt en bevat met Microsoft Office ook mail- en agendatoepassingen zoals Outlook, naast Word en Excel.

Volgens Google is de software niet ontworpen als vervanger van de software van Microsoft. Wel breidt Google in de toekomst mogelijk zijn dienstverlening uit met een tekstverwerker en spreadsheet. (ANP)