Geweld laait weer op in Irak

Bagdad. Ondanks de verzekering van de Iraakse premier Nuri al-Maliki, zaterdag, dat het geweld in Irak nu afneemt, zijn er de afgelopen dagen opnieuw tientallen doden gevallen bij zelfmoordaanslagen, bommen langs de kant van de weg en gewapende confrontaties. Gisteren kwamen in de hoofdstad Bagdad dertien politieagenten om en raakten 62 mensen gewond toen een auto met explosieven bij het ministerie van Binnenlandse Zaken inreed op een controlepost. In de zuidelijke stad Diwaniya kwamen bij vuurgevechten tussen shi`itische milities en Iraakse en Amerikaanse troepen zeker 34 mensen om. Zondag kwamen zo`n zestig mensen om door geweld. Autobommen ontploften in Bagdad en de steden Khallis, Kirkuk en Basra. Een dag eerder had premier Maliki nog gezegd: ”Het geweld is afgenomen. We verkeren niet in een burgeroorlog, en zullen daar ook nooit in terechtkomen. Wat je ziet is een sfeer van verzoening.”