Financieel vandalisme

Het begint eindelijk door te dringen dat de grootscheepse afbraak van juridische beschermingsconstructies voor aandelenbezit zijn nadelen heeft. Dat hierdoor solide Nederlandse bedrijven worden uitgeleverd aan gewetenloze Angelsaksische pokerspelers, die alleen maar zo snel mogelijk rijk willen worden. En dat ook kunnen worden, omdat ze niet voor de financiële gevolgen van hun hebzucht opdraaien. Die blijven namelijk in Nederland achter.

Nog niet zo lang geleden zagen we, hoe een stel arrogante Britten de rendabele IJmuidense Hoogovens wilden misbruiken om de structurele verliezen van hun eigen staalsector te dekken. Waarbij - en daar ging het om - het kennelijk gemakkelijker was om een Nederlands bedrijf leeg te plukken dan om tegen de Britse vakbonden op te tornen.

Minister Zalm laat zien dat dit risico volledig in de blinde vlek van de VVD valt. Begrijpelijk, want de financiële vandalen uit het buitenland dragen driedelige pakken en lunchen in een Bilderberg-hotel. Het zijn geen voetbalvandalen, maar het ruïneuze effect van hun optreden is op lange(re) termijn vele malen groter.

    • Wout Visser Leusden