Feyenoord door KNVB onder curatele gesteld

Voetbalclub Feyenoord is als gevolg van de slechte financiële situatie door de KNVB onder curatele gesteld. Aan het eind van vorig seizoen was de vermogenspositie zo zwak geworden dat de club verplicht is op kwartaalbasis de financiële gegevens te overleggen.

Dit heeft voorzitter Jorien van den Herik bevestigd nadat hij door de NOS Studio Sport met deze feiten werd geconfronteerd. Als gevolg van wederom een verliesgevend seizoen kampte Feyenoord deze zomer met een negatief eigen vermogen van ruim 16 miljoen euro. Dankzij de verkoop van Salomon Kalou (Chelsea) en Dirk Kuijt (Liverpool) is de financiële situatie van de Rotterdamse club sterk verbeterd, maar de curatele duurt in elk geval nog tot het eind van dit seizoen. Mocht de club zich niet houden aan de aanwijzingen uit Zeist, dan kunnen punten in mindering worden gebracht. Vorig seizoen gebeurde dit een aantal keren bij Fortuna Sittard.

Volgens Van den Herik zijn de verliezen het gevolg van het ontbreken van voldoende inkomsten uit Europees voetbal en het falen van de club op de transfermarkt.

Kuijt en Kalou leverden minstens 20 miljoen euro op. Dat geld kan voor een deel in nieuwe spelers worden gestoken, maar ook wordt dit bedrag aangewend om de financiële huishouding op orde te krijgen. Supporters maken zich zorgen, nu Feyenoord er na twee competitiedagen nog niet in geslaagd is om een doelpunt te maken en de club nog geen nieuwe aanvallers heeft aangetrokken. Er is nog tot en met donderdag de tijd om versterkingen aan te trekken: op 1 september sluit de transfermarkt.

Vorige week werd al aan de hand van het jaarverslag 2004-2005 duidelijk dat Feyenoord destijds ook al financiële zorgen kende. Daarin werd al gesproken van „continuïteitsproblematiek”. Toen in de regionale pers, aan de hand van financiële specialisten, werd gesteld dat de club ruim een jaar geleden aan de rand van het faillissement stond, noemde financieel directeur Onno Jacobs dat op de website van de club „de grootste flauwekul en stemmingmakerij”. Volgens hem was destijds sprake van een „tijdelijk hiaat in de cash flow”. Het eigen vermogen was toen ook negatief (2,9 miljoen), maar volgens Jacobs zorgden de spelers voor een zogeheten stil vermogen, omdat zij in de praktijk meer waard zijn dan in de balans duidelijk wordt.