Ex-premier Juppé terug in de politiek

De veroordeelde Franse ex-premier Alain Juppé keert terug in de politiek. In oktober is hij kandidaat om in speciaal voor hem ingelaste tussentijdse verkiezingen te worden herkozen als burgemeester van Bordeaux. De voormalige kroonprins van president Chirac kan zo een rol spelen op nationaal niveau in het komende verkiezingsjaar.

Juppé werd in december 2004 veroordeeld tot één jaar onverkiesbaarheid en veertien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij in de vroege jaren negentig op het stadhuis in Parijs een leidinggevende rol speelde bij een illegale boekhouding. Werknemers stonden op de loonlijst van de stad terwijl ze werkten voor de RPR, de politieke partij van toenmalig burgemeester Jacques Chirac. Er waren aanwijzingen dat Chirac dit systeem had georganiseerd, maar rechters verklaarden dat hij in zijn functie als president niet vervolgd kon worden.

De veroordeling dwong Juppé, die onder president Chirac premier was tussen 1995 en 1997, te vertrekken als parlementariër en als burgemeester van Bordeaux, een functie die hij eveneens sinds 1995 bekleedde. Hij deed ook afstand van het voorzitterschap van regeringspartij UMP.

Gisteren trad het bestuur van de zesde stad van Frankrijk af, om de weg vrij te maken voor een snelle herverkiezing van Juppé. Burgemeester Hugues Martin, die zijn positie opgeeft, verklaarde dat de terugkeer van Juppé, „door iedereen in Bordeaux en omgeving gewenst wordt”. Juppé was als premier impopulair, maar werd in Bordeaux op handen gedragen. Martin verklaarde dat hij met Juppé heeft afgesproken dat hij wel tot 2007 aanblijft als parlementslid, waar hij Juppé ook verving.

Het vervroegen van de verkiezingen leidde tot kritiek bij de oppositie in Bordeaux. De lokale oppositieleider Pierre Hurmic (Groenen) noemde het „opeisen” van Bordeaux door Juppé „een praktijk uit andere tijden”. De oppositie klaagde bovendien over de korte tijd die zij heeft om de verkiezingen – waarschijnlijk eind oktober – voor te bereiden.

Juppé heeft de afgelopen tijd onder andere gedoceerd aan de universiteit in Montréal. Deze zomer sprak hij over een terugkeer in de nationale politiek , onder meer met Nicolas Sarkozy, die waarschijnlijk presidentskandidaat wordt van de UMP.