Electoraal hof in Mexico houdt uitslag overeind

Het Mexicaanse Federale Electorale Tribunaal heeft gisteren de uitslag van de presidentsverkiezingen overeind gehouden. De rechtse kandidaat Felipe Calderón wordt hoogstwaarschijnlijk de officiële winnaar van de stembusgang. Zijn linkse tegenstrever Andrés Manuel López Obrador blijft tweede. Hij had protest tegen de uitslag aangetekend; zijn coalitie meent dat er op grote schaal gefraudeerd is door de regeringspartij PAN, waarvoor Calderón uitkomt.

Na een hertelling van 9 procent van de stemmen en de beoordeling van 375 klachten, zei het tribunaal in enkele stembureaus kleine onregelmatigheden te hebben aangetroffen. Deze benadeelden en bevoordeelden echter alle partijen in min of meer gelijke mate, waardoor de uitslag amper wijzigt. Het vond geen bewijs voor systematische fraude.

Hoogstwaarschijnlijk zal het tribunaal nu Calderón als de ‘gekozen’ president aanwijzen, dit moet voor 6 september gebeuren. De nieuwe president zal op 1 december beëdigd worden. Calderón zei de uitslag gisteren „te zullen verdedigen”. López Obrador reageerde nog niet. Eerder dreigde hij met een „burgerverzetscampagne” wanneer het tribunaal zijn eis voor volledige hertelling of nieuwe verkiezingen niet steunde.

De uitspraak is een voorlopige climax in de al bijna twee maanden slepende postelectorale chaos waarin Mexico verkeert. Op de avond van de verkiezingen, op 2 juli, riepen beide kandidaten zichzelf minuten na elkaar uit tot winnaar. Het verschil bleek ook na hertelling van de resultatenlijsten miniem: 0,58 procent.

In juli kwam honderdduizenden linkse, arme aanhangers López Obrador hun steun betuigen in Mexico-Stad. Begin deze maand sloegen enkele duizenden van hen kamp op in de metropool en veroorzaakten een grote verkeerschaos. (EFE, AFP, AP)