Doden bij bomaanslagen Turkije

Gewonde toeristen in de hoofdstraat van de Turkse badplaats Antalya waar een bom ontplofte in de nabijheid van restaurants. Er vielen drie doden en 18 gewonden. Foto AP Photo/Mahir Varli Unidentified injured foreign tourists are seen after an explosion in Antalya, Turkey, Monday, Aug. 28, 2006. An explosion Monday in the Mediterranean resort city of Antalya killed three people and injured 18 others, private NTV television said. The blast came a day after a bomb attack injured 21 people, including 10 British tourists, in the resort of Marmaris. (AP Photo/Mahir Varli/DHA) **TURKEY OUT ** Associated Press

Bij een bomaanslag in het centrum van de Turkse badplaats Antalya zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen. Ongeveer twintig anderen raakten gewond.

De aanslag was de laatste in een serie die Turkije sinds zondagavond heeft getroffen. Een bom die in Istanbul ontplofte bij een school in de wijk Bagcilar maakte zes gewonden, bij drie andere bomaanslagen in het toeristenoord Marmaris vielen 21 gewonden, onder wie tien Britse toeristen.

De aanslagen in Istanbul en Marmaris zijn gisteren opgeëist door de zogeheten Haviken voor de Vrijheid van Koerdistan. In een verklaring op hun website zegt deze groep dat de bommen een protest zijn tegen de in hun ogen mensonterende omstandigheden waaronder Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, wordt vastgehouden. Öcalan is de enige gevangene op het eiland Imrali. Zijn medestanders vinden dat de Turkse overheid hem de noodzakelijke medische en psychologische zorg weigert.

De bekendmaking van de Haviken komt niet als een grote verrassing in Turkije. Zij hadden het namelijk al eerder op toeristenoorden gemunt. Het doel is om een van de belangrijkste melkkoeien van de Turkse economie, het toerisme, te treffen. Of zij daarin slagen, is een open vraag. De toestroom van toeristen naar Turkije is dit jaar inderdaad afgenomen. Maar de Turkse toeristenbranche houdt niet alleen bommen daarvoor verantwoordelijk. Ook de vogelgriep (die eerder dit jaar in Turkije dodelijke slachtoffers eiste), de crisis rond de spotprenten met betrekking tot de profeet Mohammed (waardoor sommige Europeanen moslimlanden zijn gaan mijden) en zelfs publiciteitscampagnes van concurrerende landen als Griekenland zijn van belang, zo zeggen kenners van de toeristensector, om de huidige malaise te verklaren.

Na de aanslagen van zondagavond en -nacht zijn de veiligheidsmaatregelen in Turkije flink opgevoerd. Zo kwamen er controleposten buiten Marmaris waar alle passerende auto's werden gecontroleerd. Bij eerdere aanslagen werd de beveiliging ook verscherpt, maar dat werd na enige dagen weer teruggedraaid.

    • Bernard Bouwman