Cruijff beloond voor bijzondere carrière

Johan Cruijff is gisteren tijdens het Gala Voetballer van het Jaar bekroond met de oeuvreprijs. Cruijff ontving uit handen van KNVB-directeur Henk Kesler de Gouden Leeuw voor zijn bijzondere bijdrage aan het Nederlandse voetbal en zijn werk op maatschappelijk gebied. Vorig jaar was Rinus Michels postuum winnaar van de prijs, die wordt toegekend door de KNVB, spelersvakbond VVCS en de Eredivisie CV.

De belangrijkste prijs op het gala, de Gouden Schoen, was voor Dirk Kuijt. De ex-Feyenoorder eindigde aan het eind van het afgelopen seizoen voor de tweede keer in zijn loopbaan als eerste in het door De Telegraaf en Voetbal International opgestelde klassement voor voetballer van het jaar. Als verrassing werd de prijs uitgereikt door zijn ernstig zieke vader, wat bij de voetballer voor de nodige emoties zorgde.

Phillip Cocu (PSV) eindigde als tweede in het klassement en ontving de Zilveren Schoen van zijn voormalige trainer Guus Hiddink. Tim de Cler (AZ) kreeg de Bronzen Schoen, uitgereikt door Ajax-jeugdtrainer Frank de Boer.

Klaas Jan Huntelaar kreeg de prijs voor topscorer van het seizoen en werd daarnaast door de jury, bestaande uit bekende trainers en oud-profvoetballers, verkozen tot talent van het jaar. De Ajacied kreeg de Johan Cruijff Prijs uitgereikt van de voetbal-legende zelf. Roelof Luinge werd gekozen tot beste arbiter. (ANP)