Complottheorieën

Thrillers lijden eronder dat het publiek telkens kritischer lijkt te worden.

Maar in Derailed kan het best nog even duren voor je weet wie aan welke touwtjes trekt.

Charles (Clive Owen) heeft huwelijksproblemen. In de trein ontmoet hij Lucinda (Jennifer Aniston). Ze betaalt zijn kaartje. En dat is pas het begin. Derailed Year: 2006 Director: Mikael Hafstrom Jennifer Aniston Clive Owen regie Mikael Haafström, 2006 PHOTOS12

Als een kind aan de ontbijttafel tegen haar vader zegt: ,,Vroeger kusten jij en mama elkaar gedag’’, dan weet je als filmkijker wel hoe laat het is. Charles en Deanna hebben huwelijksproblemen en die worden nog verergerd door een ‘brief encounter’ die Charles (Clive Owen) in de spitstrein naar Chicago heeft met de onderkoeld sexy brunette Lucinda (Jennifer Aniston). Het begint onschuldig. Hij ontdekt dat zijn vrouw ’s ochtends zijn portemonnee heeft leeggehaald en zij biedt aan om zijn treinkaartje te betalen. Van het een komt het ander en voor je het weet liggen ze verregend met elkaar in een shabby hotelkamer (,,Wat zijn we aan het doen?’’). Dan stormt er een psychopathische Fransoos met getrokken wapen binnen (hopen dat Vincent Cassel na Ocean’s Twelve niet alleen maar van dit soort rollen hoeft te spelen).

De Zweedse regisseur Mikael Håfström maakte met Derailed zijn Amerikaanse debuut naar een scenario waarvoor Stuart Beattie (Pirates of the Caribbean, Collateral) het gelijknamige boek van James Siegel bewerkte. De film werd niet in de Nederlandse bioscopen uitgebracht en beleeft nu zijn première op dvd.

Het probleem met thrillers is dat het publiek elke keer kritischer lijkt te worden. Verwendheid of gewenning? De reactie van filmmakers daarop om maar steeds meer plotwendingen in hun scenario’s te verstoppen helpt ook niet echt. Op een gegeven moment ben je als toeschouwer zo argwanend geworden dat je bij alles wat er gebeurt al een stuk of vijf complottheorieën hebt zitten bedenken en dan heb je altijd kans dat er eentje klopt. In Amerika kreeg Derailed gematigd positieve recensies, waarin echter nogal gehamerd werd op de voorspelbaarheid van de plot. Dat betekent meestal dat er iets anders mis is met de film, want als je net als Charles en Lucinda maar genoeg verblind bent door die in de kiem gesmoorde romance dan kan het nog best even duren voordat je in de gaten krijgt wat het nu precies is wat hen zo chantabel maakt en wie er daarbij aan welke touwtjes trekt. Geld speelt een rol. Veel geld. En gek genoeg lijken de meeste hoofdpersonen daar nou juist geen gebrek aan te hebben.

Hitchcock-kenners kunnen de film beter links laten liggen. De broeierige Clive Owen is weliswaar het tegenovergestelde van de cleane ‘wrong man’ over wie het leven als een regenwolk voorbij trekt als hij net geen paraplu bij zich heeft. Maar boek en scenario spelen bij minstens drie Hitchcock-klassiekers leentjebuur.

dvd

Derailed Regie:Mikael Håfström. Met: Jennifer Aniston, Clive Owen.

Buena Vista

    • Dana Linssen