Calderón behoudt in Mexico voorsprong

Het Mexicaanse Federale Electorale Tribunaal heeft gisteren de uitkomst van de presidentsverkiezingen overeind gehouden. De rechtse Felipe Calderón wint hiermee waarschijnlijk de presidentsverkiezingen van 2 juli. Zijn centrum-linkse tegenstrever Andrés Manuel López Obrador blijft tweede. Hij had protest tegen de uitslag aangetekend; zijn coalitie meent dat er op grote schaal gefraudeerd is door de regeringspartij PAN, waarvoor Calderón uitkomt.

Na een hertelling van 9 procent van de stemmen en de beoordeling van 375 klachten, zei het Tribunaal alleen kleine onregelmatigheden te hebben aangetroffen. Deze benadeelden en bevoordeelden echter alle partijen in min of meer gelijke mate. López Obrador kreeg er weliswaar 4.000 stemmen bij, maar Calderón genoot een voorsprong van ruim 240.000 stemmen. Het Tribunaal vond geen bewijs voor systematische fraude.

Juristen achten de kans klein dat het Tribunaal anders zal besluiten dan het schragen van deze uitslag met de benoeming van Calderón tot ‘gekozen’ president. Dit moet wettelijk voor 6 september gebeuren. De nieuwe president zal op 1 december beëdigd worden. Calderón zei de uitslag gisteren „te zullen verdedigen”.

López Obrador noemde het vonnis „een staatsgreep”; hij zal hem niet accepteren. Een naaste medewerker zei vandaag dat nu de geëiste volledige hertelling van de baan is, López Obrador annulering van de verkiezingen zal eisen. Juristen achten het onwaarschijnlijk dat hij hierin zijn zin krijgt. Het Congres zou dan een interim-president moeten aanwijzen, eventuele nieuwe verkiezingen kunnen pas in 2008 gehouden worden.

Waarschijnlijker is dat López Obrador zijn „burgerverzetscampagne” moet voortzetten. Hij beloofde eerder ook om eventueel een linkse „alternatieve regering” te vormen. In juli belegde López Obrador verschillende massabijeenkomsten in het historische centrum van Mexico-Stad; honderdduizenden van zijn voornamelijk arme aanhangers kwam hem hun steun betuigen. Begin deze maand sloegen enkele duizenden van hen kamp op op een belangrijke verkeersader van de metropool en veroorzaakten daarmee een enorme verkeerschaos. (AP, EFE, AFP)