Buhrmann koopt Noorse rivaal ATG

Buhrmann koopt het Noorse Andvord Tybring-Gjedde (ATG) voor 271 miljoen euro. Buhrmann, een van ’s werelds grootste handelaren in kantoorartikelen, wordt hierdoor marktleider in Scandinavië.

Het Nederlandse bedrijf uit Naarden had al aangekondigd op zoek te zijn maar overnames in Europese landen waar het niet niet aanwezig is. Vanmorgen zei bestuursvoorzitter Frans Koffrie dat Buhrmann met de overname de kans krijgt de activiteiten uit te breiden in een regio die het als groeimarkt heeft gedefinieerd. „Buhrmann wordt marktleider in Noorwegen en Zweden en krijgt een betere toegang tot de Deens markt”, zei Koffrie in een schriftelijke toelichting. Volgens de topman heeft Buhrmann met de nieuwe aanwinst in de toekomst nog betere papieren om verder uitbreiden in Scandinavië en in de drie Baltische staten.

Het is de eerste overname van omvang sinds jaren voor Buhrmann. Het bedrijf kocht wel kleinere kantoorartikelhandelaren in de Verenigde Staten en Spanje, maar deze hadden een omzet van ten hoogste 45 miljoen euro. Ter vergelijking, het Noorse bedrijf had vorig jaar een jaaromzet van circa 300 miljoen euro.

De overname laat zien dat het weer beter gaat met Buhrmann. Het bedrijf verkeerde enige jaren in grote problemen. De economische neergang had grote gevolgen voor de handelaar in kantoormeubelen, pennen en paperclips. De economische dip zorgde voor veel ontslagen onder kantoorpersoneel in de VS, de belangrijkste markt voor Buhrmann. Minder kantoorpersoneel betekende ook minder vraag naar kantoorartikelen.

Het concern wist te overleven, onder meer door de verkoop van de papierdivisie en profiteerde het afgelopen jaar al van de economische opgang.

Het Noorse ATG is voor 39,9 procent in handen van de familie Andvord. De familie heeft al toegezegd de aandelen te verkopen. Ook het bestuur van het bedrijf uit Oslo staat achter de overname.