Bridgesponsors topteam haken af

De Stichting Topbridge, die bridgespelers op het hoogste niveau begeleidde, houdt op te bestaan. Ondanks de successen van de afgelopen jaren stoppen de twee belangrijkste sponsors, de arbodienst ArboNed en het chemiebedrijf Melchemie van Hans Melchers, met het financieren van de Stichting.

Na de verovering van de wereldtitel in 1993 verloor Nederland de aansluiting met het topniveau, omdat de Nederlandse Bridge Bond (NBB) zich vooral concentreerde op breedtesport. Een groep rond Ton Stam, de toenmalige topman van ArboNed, nam daarom in 2003 buiten de NBB om het initiatief voor de Stichting Topbridge. De NBB gaf later wel zijn goedkeuring aan het Team Oranje, dat vanaf 2003 Nederland vertegenwoordigde op alle internationale kampioenschappen.

Stam, een verwoed bridgeliefhebber, haalde de sponsors ertoe over jaarlijks 250.000 euro te investeren in de Stichting. Hij verzamelde de bridgeparen elke vrijdag voor oefenwedstrijden en trainingssessies. De stichting kocht die vrijdagen op bij de werkgevers van de spelers, terwijl de spelers zelf ook een vergoeding kregen voor hun prestaties.

De afgelopen jaren toonden het gelijk van de aanpak van Stam. Nederland behaalde zilver op de Bridge Olympiade van 2004 en goud op het open Europees Kampioenschap een jaar later. Op het jongste EK, dat vorig weekend afliep in Warschau, eindigde Nederland als vijfde. Daarmee kwalificeerde Team Oranje zich rechtstreeks voor de Bermuda Bowl van volgend jaar in Sjanghai.

Toch houden de twee hoofdsponsors er nu mee op. ArboNed is sinds het vertrek van Stam nauwelijks nog geïnteresseerd in bridge en Melchemie had de sponsoring gekoppeld aan die van ArboNed.

Stam heeft wel nog geprobeerd om andere sponsorbronnen aan te boren, maar die vinden bridge te ingewikkeld en onoverzichtelijk. Team Oranje wordt nu opnieuw een volwaardig onderdeel van de Nederlandse Bridge Bond.

    • Jan van Cleeff