Blauwtongvirus is van uniek type

Het blauwtongvirus dat in Nederland is opgedoken, is van een type dat tot nu toe alleen voorkwam ten zuiden van de Sahara, in het Caraïbisch gebied, en mogelijk in India en Pakistan. Een Brits laboratorium heeft dat gisteren vastgesteld. Dat de besmettingen in Nederland, België en Duitsland zijn veroorzaakt door dit ‘serotype 8’ is opmerkelijk. Het virus is nog niet eerder in Europa gesignaleerd.

Plaatsvervangend directeur van het Centraal Instituut voor DierziekteControle (CIDC) Fred van Zijderveld noemt de vaststelling van het virustype 8 „bijzonder” en „onverwacht”. Het is onduidelijk hoe het virus zo noordelijk heeft kunnen opduiken. Tot nu toe ging het CIDC ervan uit dat het virus deze regio was binnengedrongen door een veetransport vanuit Zuid-Europa. Nu het om een virustype gaat dat daar niet voorkomt, is onduidelijk hoe het virus hier heeft kunnen opduiken. Veetransporten vanuit landen ten zuiden van de Sahara zijn er niet.

Zuid-Limburg is de noordelijkste blauwtonghaard ooit. Gisteren maakte een woordvoerder van de Europese Commissie bekend dat inmiddels 95 rundvee- en schapenboerderijen besmet zijn: 46 in België, 28 in Nederland en 21 in Duitsland. De nieuwste uitbraken in België zorgen dat de ingestelde toezichtzone, 150 kilometer rondom de uitbraken, nu ook door Frankrijk loopt.

Wereldwijd komt blauwtong in de subtropen voor, maar sinds enkele decennia steekt de ziekte ook de kop op in landen rond de Middellandse Zee. Het virus verspreidt de ziekte via een soort muggen, knutten, onder herkauwers. Vooral bij schapen en sommige wilde herten kan de ziekte dodelijk zijn.

blauwtong:pagina 9