Bijwerking van cosmetica wordt opvraagbaar

Gebruikers van crèmes en andere cosmetica in de Europese Unie kunnen voortaan bij fabrikanten een lijst van ongewenste effecten opvragen. Het gaat dan om allergische reacties, jeuk en pukkels.

De Europese Commissie, fabrikanten en EU-landen hebben dat afgesproken in nieuwe richtlijnen, meldde de Commissie gisteren. De bedrijven moeten desgevraagd ook de precieze hoeveelheden van bepaalde gevaarlijke ingrediënten bekendmaken. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voelde niets voor bijsluiters, zoals bij medicijnen te vinden zijn. Dat zou de bedrijven te veel rompslomp bezorgen. „Cosmetica mag bovendien als veilig worden beschouwd, wat bij medicijnen anders ligt”, aldus een woordvoerder van Europees commissaris Günter Verheugen (Industrie). (ANP)