Beursgang voor betere injecties

Octoplus kondigde gisteren aan dat het voor eind dit jaar naar de beurs wil. Het bedrijf werkt aan een betere toediening van bestaande medicijnen.

Drie of vier keer per week naar de dokter voor een injectie. Dat maakt de therapie voor kinderen en volwassenen die groeihormonen krijgen toegediend, behoorlijk ingrijpend. Octoplus hoopt daar verandering in aan te brengen. Het bio-farmaceutische bedrijf ontwikkelt technologie waardoor het groeihormoon straks misschien maar een keer per twee weken hoeft te worden toegediend.

Octoplus kondigde gisteren aan voor het eind van het jaar naar de beurs te willen gaan. Het bedrijf houdt zich bezig met de manier waarop geneesmiddelen het lichaam binnenkomen. Directeur Joost Holthuis vertelt dat toen hij het bedrijf in 1995 oprichtte, er bij de meeste biotechnologiebedrijven vooral biologen werkten, en er weinig kennis was over de toediening van medicijnen. Hij en mede-oprichter Daan Crommelin, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waren opgeleid als apothekers en besloten dat gat op te vullen.

Octoplus begon met het helpen van geneesmiddelenmakers met de toediening op basis van „handboektechnologie”, vertelt Holthuis. Het bedrijf kon daarmee winstgevend opereren. Maar om een waardevol bedrijf te worden, is eigen, gepatenteerde technologie nodig, realiseerden de oprichters zich. Het bedrijf verwierf een licentie op technologie van de Universiteit Utrecht en nam de geneesmiddelenafgiftetak van biotechnologiebedrijf Isotis over. Ook haalde het bedrijf in 2001 voor het eerst geld op bij investeerders. Zo kreeg Octoplus de technologie en het geld in huis om samen met andere bedrijven eigen producten te ontwikkelen. Het eerste product komt pas over jaren op de markt; voorlopig zal het bedrijf door de hoge ontwikkelkosten nog verlies maken.

Eigenlijk bestaat die ontwikkeling uit het verbeteren van de toediening van bestaande geneesmiddelen. Dat gebeurt door een geneesmiddel onderhuids in te spuiten in een soort depot, waaruit het langzaam vrijkomt. Niet alleen hoeven patiënten daardoor minder vaak geïnjecteerd te worden, ook komt het middel gelijkmatiger in het bloed, wat de kans op bijwerkingen verkleint. Een voordeel voor geneesmiddelenmakers om met Octoplus samen te werken, is dat een bestaand middel met verbeterde toediening wordt beschouwd als een nieuw medicijn, vertelt René Kuijten van durfkapitaalverstrekker Life Sciences Partners, dat een groot deel van Octoplus in handen heeft. De termijn waarin een octrooi op zo’n geneesmiddel afloopt – meestal zo’n 20 jaar – begint daardoor weer opnieuw. Wel is het ontwikkelingstraject korter dan bij geheel nieuwe medicijnen.

Met het geld dat Octoplus met een beursgang hoopt op te halen, wil het bedrijf het aantal producten waar het aan werkt vergroten.

    • Elske Schouten