`Alleen VN-troepen met steun Soedan`

Khartoum/Chicago. De VS willen alleen een internationale vredesmacht in het Soedanese Darfur, als de Soedanese regering deze steunt. ”We gaan ons niet naar binnen vechten”, zei de Amerikaanse onderminister voor Afrikaanse Zaken Frazer gisteren. De VN-Veiligheidsraad vergaderde over een ontwerpresolutie, ingediend door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waarin wordt voorgesteld om de huidige, zwakke vredesmacht van de Afrikaanse Unie te vervangen door een sterkere VN-macht van circa 20.000 blauwhelmen. De Soedanese president Omar el-Bashir verzet zich tegen een VN-macht. Hij noemt de resolutie een poging tot een Westerse invasie en heeft aangekondigd om Soedanese militairen naar Darfur te sturen. Meer dan 200.000 mensen zijn sinds 2003 omgekomen in de provincie Darfur nadat rebellengroepen in opstand kwamen tegen de regering in Khartoum.