7 redenen om thuis te blijven

Knuffels met een likje kunst

De kunstboer

Knuffels, tassen met glitters en leren zweepjes op www.dekunstboer.nl

Open de website en het knalroze schreeuwt van je beeldscherm. Twee gekapte, roze poedels kijken naar een kitschlijst met een afbeelding van het paleis op de Dam, versierd met rode rozen. De naam ‘De Kunstboer’ schittert in diamantstenen. Het is het betere pimpwerk. Maar wat is het? Het heeft in elk geval niets met het agrarisch beroep van doen. De eigenaar van de site heet eenmaal zo: Jim Boer. Het heeft veel meer met kunst te maken, want Jim Boer is kunstenaar en maakt schilderijen. Maar het roodwit geblokte knuffelkruisje met heiligenbeeld, de

retro-tassen met parkiet en het leren zweepje ‘renaissance’ trekken meer aandacht. Anders wel de beschilderde toiletbril (drie keer gelakt met PLU-lak). Jim heeft, zeg maar, zijn werkzaamheden een beetje uitgebreid. De producten (die overigens ook te koop zijn in zijn winkel in de Gierstraat 26 in Haarlem) zijn netjes gesorteerd naar kleur. Zo zijn de verschilllende producten in aparte webpagina's te vinden: goud in ‘le chambre caramel’, zwart in de ‘black ballroom’, wit in ‘stairway to heaven’ en roze in de ‘cotton candy pussy lounge’. Op zijn curriculum vitea – die ook te vinden is op de website – staat bovendien nog een andere kwaliteit van hem: ‘ontwerpen en uitvoeren van Koeiendekjes voor de bullshitbingo op MTV’. Kortom, we gaan nog veel van hem horen. (JvG)

2 filosofie

Stof

Ned.3, 19.55-20.20u.

Bas Haring (krullenbol, universitair hoofddocent, maar vooral filosoof) verbaast zich over de wereld. Hij denkt na over zware vragen, maar behandelt ze vervolgens lichtvoetig. Wie mag je slaan? Waarom werken we zo hard? Waar ligt de grens? En wat is de zin van het leven? Vanavond vraagt hij zich af wat goed is en wat kwaad. Hij gaat op zoek naar mensen die hem bij het beantwoorden van die vraag kunnen helpen.

3 honden

Woef! Hoe word ik een beroemde hond?

Talpa, 20.30-21.30u.

Kattenliefhebbers slaan Talpa vanavond beter even over. Zes (semi)bekende Nederlanders en hun honden gaan in deze eerste uitzending van Woef de strijd met elkaar aan onder leiding van Bridget Maasland. Wie is de beste trainer, en wie de beste hond? Theodor Holman doet mee met zijn Moor, Dyanne Beekman met flat coat Redt en Kim Lian van der Meij met poolhond Sky.

4 film

Eight Legged Freaks

Veronica, 20.30-22.25u.

Nadat de spinnen een aantal sprinkhanen eten die door chemisch afval zijn gemuteerd, krijgen de achtpotigen een groeispurt. Totdat ze zo groot als mensen zijn. Hun eetlust neemt navenant toe, tot ze bloeddorstige, terroriserende beesten worden. Maar gelukkig is er David Arquette die het verlaten mijnstadje probeert te redden van de moordlustige spinnenplaag. Een komische horror van Ellory Elkayem uit 2002.

5 verleiding

Vodka ondergoed

Collector’s item. Probeer het via je contacten in de mode-industrie.

Geïnspireerd door het jaartal 1879, waarin LO Smith begon met productie van wodka onder het label Absolut, ontwierpen acht modetalenten uit verschillende landen een collectie ondergoed. De collectie heet Absolut Underwear Collectie 1879 en reist de hele wereld over voor tentoonstellingen en modeshows. Invloedrijke mensen in de modewereld krijgen ongetwijfeld een stringetje in fin de siècle stijl van Absolut Vodka toegestuurd, maar de gewone sterveling die er ook een keer sexy uit wil zien in een 19de eeuws, zwart rubberen korset, zal inventief moeten zijn om het felbegeerde modeobject te bemachtigen. Absolut Vodka doet niet aan confectie zal ook geen kledingzaak openen. Het is de derde keer dat Absolut een modecollectie op de markt brengt. Vorig jaar was lanceerde het wodkamerk een serie tassen, geïnspireerd op de wodkafles. (LvB)

6 site-seeing

Pixel Girl

www.pixelgirlpresents.com, gratis

Een leuke website boordevol icoontjes en achtergrondschermen die je gratis kan downloaden, zowel voor Windows als voor Mac. Een website zoals zo velen? Klopt, maar de site van Pixel Girl geeft net iets meer door originele ontwerpen en prachtige tekeningen van grafische vormgevers uit de hele wereld. Verfraai je saaie mappen met icoontjes uit Japanse tekenfilms, pentekeningen van griezelige monsters of robotten. Als je niet alleen je computer in een nieuw kleedje wil steken is er ook www.pixelgirlshop.com waar gekke handgemaakte juwelen, accessoires en gadgets te koop zijn. Stickersets met roze cakejes, hippe zakjes voor je I-pod, hoedjes in de vorm van een aardbei of een chocolade zeepset. Niet alleen voor meisjes, er is ook een aparte jongensrubriek waar het minder pastelkleurig is. Voor hem zijn er dassen met doodskoppen, horloges en armbanden.(EB)

7 koken

Zelf jam maken

Voor variaties: www.internetkookboek.nl/recepten (trefwoord ‘jam’ intypen) of www.dekooktips.com/recepten/aardb-rab.htm

De zomer loopt op z’n eind. Dat betekent een boel regen, maar ook een boel fruit. Eind augustus is hét moment waarop je lekker zomerfruit kan kopen voor een redelijke prijs. Je kan de perziken, zwarte bessen en frambozen natuurlijk meteen opeten. Je kan er ook jam van maken. Dat is niet moeilijk, en leuk om te doen. De ingrediënten zijn fruit naar keuze en een gelijke hoeveelheid suiker. Minder suiker kan ook, als je dat lekkerder vindt. Was en snij het fruit. Meng het met de suiker in een pan. Breng het langzaam aan de kook tot een geleiachtige massa ontstaat. Blijf roeren. Is de jam ingekookt, laat het dan nog een paar minuten staan, zodat de luchtbellen eruit kunnen. Giet het daarna in gesteriliseerde potjes en sluit die goed af. Laat de potjes omgekeerd afkoelen. (GG)

Met bijdragen van Gea Gaaikema, Eline Bergmans, Laura van Baars en Jessica van Geel