Winnende combinatie van diepgang en rauwheid

CD POP Rotary Connection: Black Gold, The Very Best Of (Chess/ Universal) ****

CD POP

Rotary Connection: Black Gold, The Very Best Of (Chess/ Universal) ****

In 1967 kreeg de jonge muziekondernemer Marshall Chess de vrijbrief van zijn vader Phil om het familiebedrijf Chess Records uit te breiden met een nieuw sublabel. Cadet Concept was bedoeld om in te haken op de nieuwe psychedelische golf. Terwijl hij de zieltogende carrières van Muddy Waters en Howlin’ Wolf een zetje gaf met hippe bluesrockplaten, bedacht Marshall het concept voor een supergroep die soul, easy listening en hippiemuziek moest gaan combineren.

In de multiraciale groep Rotary Connection verzamelde hij de talenten van zanger Sidney Barnes en zangeressen Judy Hauff en Minnie Riperton, begeleid door uitmuntende muzikanten. Behalve door soul en undergroundrock is Rotary Connection merkbaar beïnvloed door de musical Hair en de doorwrochte popmuziek van The Fifth Dimension, een winnende combinatie die zowel muzikale diepgang als een rauwe, doorleefde voordracht herbergt. Bevlogen nummers als Magical world en I am the black gold of the sun behoren tot de ondergewaardeerde meesterwerkjes van het soultijdperk. Rotary Connection veroorloofde zich ook gewaagde experimenten als hun versie van de bluessong I got my mojo working, die klinkt alsof er limonade met een flinke dosis LSD in de orkestbak is rondgegaan. De groep ging na enkele successen roemloos ten onder en alleen van Minnie Riperton (de haarzuivere zangeres van Lovin’ you) werd later nog iets gehoord, in de jaren die haar nog restten tot haar tragische dood in 1979.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard