Weinig animo voor openheid durfkapitaal

FNV Bondgenoten wil meer openheid over het pensioengeld dat in private equity en zwerfkapitaal zit. Betrokkenen reageren afwijzend op de plannen.

Vakbonden en andere betrokken partijen lopen niet warm voor uitbreiding van de informatieplicht van pensioenfondsen en zwerfkapitalisten die FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk afgelopen zaterdag voorstelde.

Van der Kolk pleitte toen in deze krant onder meer voor grotere transparantie bij zwerfkapitalisten, zogeheten hedgefondsen, die pakketten aandelen in bedrijven als Ahold en Stork hebben gekocht en vervolgens druk uitoefenen op de bedrijfsmanagers om hun concerns op te breken. De voorzitter van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marktsector, wil ook meer openheid bij de pensioenfondsen, zoals ABP en PGGM, die miljarden steken in private-equityfinanciers die hele bedrijven overnemen.

Vanochtend meldde Unilever bijvoorbeeld dat de diepvriesdivisie voor 1,75 miljard euro wordt verkocht aan Permira, een Britse private-equityfinancier die ook een beduidend aandelenbelang heeft in detailhandelsconcerns Maxeda, de nieuwe naam van VendexKBB.

Van der Kolk denkt ook aan een code voor pensioenfondsen met normen en waarden over beleggingen in zwerfkapitalisten en private-equityfondsen.

Een woordvoerder van CNV Publieke Zaak, dat vertegenwoordigers heeft in de besturen van pensioenfondsen ABP (leraren en ambtenaren) en PGGM (werknemers zorg en welzijn) ziet geen aanleiding om de informatieplicht van pensioenfondsen te verruimen. „Alle zaken kun je in het jaarverslag vinden”, zegt hij hij over de pensioenfondsen. „We zitten erbij en we zitten er bovenop.”

AbvaKabo FNV, de zusterbond van FNV Bondgenoten voor werknemers in zorg, (semi)overheid en voormalige nutsbedrijven, houdt eveneens de boot af over meer openheid en een code. Secretaris Xander den Uyl van AbvaKabo vindt, zo zegt zijn woordvoerster, dat ABP en PGGM zich al geruime tijd onderscheiden met het ontwikkelen van een verantwoord beleggingsbeleid. „Maar je zou kunnen kijken of je dat al voldoende hebt geformuleerd.”

Financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt dat er geen wetgeving of plannen voor regelgeving zijn om hedgefondsen die in Nederland actief zijn te verplichten tot meer openheid over hun beleggingen. De meest relevante wetgeving waaraan hedgefondsen zich moeten houden zijn de regels voor het melden van aandelenpakketten in beursgenoteerde bedrijven van vijf procent of meer.

Bij Ahold hebben twee hedgefondsen, Centaurus uit Londen en Paulson & Co uit New York, twee weken geleden bekend gemaakt dat zij 6,4 procent van de aandelen bezitten. In het register van AFM met de rapportage van grote aandelenpakketten stond vanochtend geen gezamenlijke melding van zo’n aandelenbelang door deze twee partijen.

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW laat desgevraagd weten dat het bestuur nog bezig is het voor en tegen van de private-equityfondsen en zwerfkapitalisten samen met de leden op een rijtje te zetten.

Afgelopen week leidde de onrust over de golf van private-equityinvesteringen en de rol van Centaurus en Paulson bij Ahold en Stork tot tegenstellingen in het kabinet die vervolgens weer werden gesust. Minister van Economische Zaken Wijn (CDA) ging zich volgens minister Zalm (Financiën, VVD) te buiten aan een karikatuur van de werkelijkheid door harde kritiek te leveren op buitenlandse ‘opkopers’ die zich zich zouden gedragen als sprinkhanen die bedrijven leegvreten.

Wijn kondigde vorige week een bijeenkomst aan met het bedrijfsleven en met private-equityfinanciers. Van der Kolk van FNV Bondgenoten vindt dat de minister een valste start maakte door de vakbeweging niet uit te nodigen. De Bondgenotenvoorzitter heeft een waslijst aan voorstellen om paal en perk te stellen aan de uitwassen van zwerfkapitalisten en beheerders van private equity.