VVD: belastingverlaging en gratis kinderopvang

De VVD wil in de volgende kabinetsperiode een belastingverlaging van 3 procent doorvoeren. Startende ondernemers hoeven drie jaar lang geen belasting te betalen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma Voor een samenleving met ambitie, bevestigt een woordvoerder van de VVD. In het programma, dat vandaag wordt gepresenteerd, staat dat kinderopvang voor werkende ouders gratis moet worden.

De VVD wil in totaal 17 miljard euro aan nieuw beleid uitgeven. Door te bezuinigen op de sociale zekerheid en de gezondheidszorg moet een paar miljard euro vrijkomen. Bovendien rekenen de liberalen op een jaarlijkse economische groei van gemiddeld 1,75 procent. Jongeren onder de 27 jaar verliezen het recht op bijstand, en woningbouwcorporaties moeten 3,5 miljard euro inleveren.

Verder wil de VVD bureaucratie bestrijden, waardoor ook extra geld vrijkomt. Van de huidige ruim 12.000 bestuurders moet een kwart verdwijnen, staat in het programma. De Tweede Kamer kan volgens de VVD van 150 naar 100 zetels, de Eerste Kamer van 75 naar 50. De Randstad moet één provincie worden. In het programma staat verder dat er één ministerie van Veiligheid moet komen, dat verantwoordelijk is voor de politie, terrorismebestrijding en het openbaar ministerie.

Het programma is opgesteld door een commissie onder leiding van Ben Verwaayen, een topman van British Telecom. Hij maakte vorige week al bekend dat de partij niet de leeftijdsgrens voor de AOW wil verhogen. Tot nu toe leek dat het meest haalbare plan om de kosten voor de vergrijzing op te vangen. Wel wil de VVD een verbod op CAO-afspraken tussen werkgevers en vakbonden die verplichten tot pensionering bij 65 jaar.

In het concept-verkiezingsprogramma staat verder dat het verbod op discriminatie, vastgelegd in Artikel 1 van de Grondwet, boven ieder ander wetsartikel staat. Dat kan betekenen dat scholen, als het aan de VVD ligt, niet langer leerlingen mogen weigeren met een beroep op godsdienstvrijheid.

Woensdag maakt het hoofdbestuur van de VVD bekend hoe de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november eruit zal zien. Na lijsttrekker Mark Rutte zal Rita Verdonk op de tweede plaats komen. De leden bepalen de uiteindelijke lijstvolgorde, op de plek van de lijsttrekker na.