Visies op de toekomst, en Radio 5 heet weer Radio 5

Een week vol toekomstplannen. Veel politieke partijen presenteren hun verkiezingsprogramma deze week. En in Stockholm vindt een donorconferentie plaats voor de opbouw van Libanon (donderdag) en de Palestijnse gebieden (op vrijdag).

Het is ook een week van terugkijken. Morgen is in New Orleans de herdenking van orkaan Katrina die de stad een jaar geleden teisterde. Vrijdag begint de herdenking van het gijzelingsdrama op de school in Beslan, twee jaar geleden. Er zijn ook feestelijke festiviteiten: vrijdag is de viering van 900 jaar Brabant met de Koninklijke Luchtmachtkapel, het Brabantkoor, het Zuidelijk Toneel en Frans Bauer. Dit alles rond het provinciehuis in Den Bosch.

Waren we net gewend aan die nieuwe naam, gaat ‘747 AM’ (de naam die ‘Radio 5’ kreeg per 1 april 2001 (en die in november vorig jaar werd hernoemd in ‘Radio 747’)) vanaf volgend jaar weer gewoon ouderwets en vertrouwd ‘Radio 5’ heten! De ‘lancering’ wordt vandaag toegelicht.

Nog meer programmawijzigingen: de nieuwe zenderindeling van de publieke omroep gaat in. Check de pagina hiernaast om te kijken waar en wanneer wat vanaf nu wordt uitgezonden. Zo begint de soap ONM weer vandaag, maar dus nu op Nederland 3, om zeven uur (en om het begin van het nieuwe seizoen te vieren meteen een dubbele aflevering). Weinig veranderingen op RTL4, waar vandaag gewoon op het vaste tijdstip van acht uur GTST weer de draad oppikt.

Niet vergeten, verder deze week:

vandaag begint tennistoernooi US Open (het afscheid van André Agassi);

woensdag begint Filmfestival Venetië (vrijdag gaat Paul Verhoevens Zwartboek er in première);

donderdag worden in New York de MTV Video Music Awards uitgereikt;

zaterdag op de Amsterdamse Nieuwmarkt: het Draaiorgelfestival (wees gewaarschuwd: „u komt oren en ogen tekort”)

en: elke maand is wel weer een maand voor het een-en-ander, september blijkt de ‘Groene Maand’ te zijn – lekker de natuur ontdekken!

Samenstelling: Peter Leijten