Viezigheid, ook in restaurants van naam

Eén op de vijf restaurants is niet schoon. Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de overheidsorganisatie die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten bewaakt. Bij 20 procent van de onderzochte restaurants troffen de inspecteurs sporen van ‘plaagdieren’ aan. Maar gaat u gerust uit eten, zegt Wim van Eck, hoofdinspecteur levensmiddelen en genotmiddelen van de VWA. „Er is geen reden voor paniek.”

Uw topdrie van aangetroffen viezigheden, alstublieft.

„Vies keukengereedschap, uitpuilende vuilnisbakken en muizen- en rattenkeutels in de opslag. In allerlei soorten zaken hebben we viezigheid aangetroffen. Niet alleen in de snackbar op de hoek, maar ook in restaurants van naam.”

Was u verbaasd door wat u aantrof?

„Nee, door eerdere onderzoeken hadden we al een vermoeden. Regelmatig zijn er klachten. Veel mensen worden jaarlijks ziek na restaurantbezoek. Met dit onderzoek willen we het toezicht aanscherpen en de smerige bedrijven aan de kaak stellen.”

Wat is uw verklaring voor de vieze restaurants?

„Soms komen we net op een ongelukkig moment langs. Sommige koks blijken niet goed geïnformeerd over de veiligheidseisen. En soms is het onwil, een gebrek aan management of een tekort aan kwaliteit.”

Bij 8 procent van de restaurants is het met de hygiëne ‘bar en boos’ gesteld. Hoe herken ik zulke zaken?

„Dat is lastig. Onhygiënische toestanden en onveilig eten, dat kan je niet zomaar één op één vertalen. En bedenk ook dat in 80 procent van de restaurants niets aan de hand is. Dus als u van plan was om vanavond uit eten te gaan, doe dat dan vooral.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens