Verliezers en winnaars zoeken nog versterking

Na twintig ongeslagen duels in de eredivisie verloor PSV gisteren bij FC Twente. AZ won en blijft leider. Toch zijn beide teams nog op zoek naar versterkingen. Daar hebben ze tot donderdagnacht de tijd voor.

De frustratie was van het gezicht van Phillip Cocu af te lezen. De 35-jarige middenvelder van PSV besloot vorig seizoen na lang twijfelen zijn contract met een jaar te verlengen in de hoop dat PSV zich in de zomerstop zou versterken. Dat blijkt nu niet het geval. PSV kocht nauwelijks in en zag de voorbije week verdediger André Ooijer (Blackburn Rovers) en spits Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) vertrekken. PSV-trainer Ronald Koeman dient adequaat te handelen op de transfermarkt nu het elftal om een kwaliteitsimpuls vraagt.

Gisteren verloor landskampioen PSV, de laatste twintig competitieduels ongeslagen, voor het eerst dit seizoen. FC Twente was in eigen huis met 1-0 te sterk. Het doelpunt – Blaise N’Kufo kon vrij doorlopen op doelman Gomes – illustreerde hoezeer PSV Ooijer mist. De ruimte waarvan N’Kufo kon profiteren was opvallend. Cocu en Michael Lamey stonden niet goed opgesteld in de defensie, zodat de Zwitserse spits kon scoren.

Voorin was het gemis van Vennegoor of Hesselink merkbaar. Jefferson Farfán moet nog wennen aan zijn nieuwe rol als centrumspits. Hij werd in de frontlinie bijgestaan door Arouna Koné en Jason Culina. Cocu betreurde het gebrek aan stootkracht. „We hadden maar weinig alternatieven om de wedstrijd naar onze hand te zetten”, was zijn conclusie. Cocu sprak van een verdiende nederlaag, net als zijn oefenmeester. Koeman: „We hebben Twente het gevoel gegeven dat er iets te halen viel. We waren niet agressief genoeg, speelden tempoloos en als ook de aanvallende bevliegingen er niet zijn, wordt het moeilijk.”

Koeman ziet in dat zijn team momenteel de kwaliteit mist. „We zijn beperkt in onze middelen en kunnen blessures moeilijk opvangen. Iedereen bij PSV beseft dat we ons nog moeten versterken.” De tijd dringt, want donderdagnacht sluit de transfermarkt. Koeman had eerder al kritiek op deze gang van zaken. Hij stelde voor de transferdeadline een maand te vervroegen en kreeg bijval van veel Nederlandse trainers, ook van zijn broer Erwin, die Dirk Kuijt nog voor het begin van de competitie zag vertrekken bij Feyenoord.

Kuijt maakte zaterdag zijn debuut voor Liverpool in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen West Ham United. Hij viel in de tweede helft in voor Peter Crouch. De oud-PSV’ers Ooijer en Vennegoor of Hesselink kenden een wisselende start bij hun nieuwe werkgever. Venne-goor of Hesselink scoorde de winnende treffer voor Celtic in het duel met Hibernian (2-1), terwijl Ooijer een ongelukkige wedstrijd speelde tegen Chelsea. Hij veroorzaakte een strafschop – benut door Frank Lampard – en liet zich makkelijk van de bal zetten door Didier Drogba, die daardoor de 2-0 kon scoren tegen Blackburn Rovers, de nieuwe club van Ooijer.

Inmiddels gonst het van de geruchten bij PSV. Zo zou Patrick Kluivert (moet vertrekken bij Valencia) in de belangstelling staan om de spitspositie in te vullen en wordt Jan Kromkamp, die niet aan spelen toekomt bij Liverpool, genoemd als opvolger van Ooijer. Koeman wilde niet op de namen ingaan, maar maakte er geen geheim van ze graag aan de selectie toe te willen voegen. „Kluivert is een heel serieuze kandidaat”, bevestigde manager voetbalzaken Stan Valckx van PSV. Wel is het waarschijnlijk dat de Fin Mika Väyrynen PSV verlaat. Hij kan niet meer rekenen op een basisplaats en was gisteren in Spanje om te onderhandelen met Celta de Vigo.

PSV staat na het verlies zevende in de rangschikking. AZ, Heerenveen, Ajax en Roda JC hebben allen nog het maximum aantal punten. AZ won zaterdagavond de uitwedstrijd bij Vitesse met 3-1. Danny Koevermans, Stijn Schaars en Demy de Zeeuw scoorden voor de club uit Alkmaar.

Na afloop van het duel maakte ook AZ-coach Louis van Gaal kenbaar dat hij nog op zoek is naar versterking. Hij wil een linkerspits toevoegen aan zijn selectie. Na het vertrek van de vleugelspelers Kenneth Perez (Ajax), Stein Huysegems (Feyenoord) en Tarik Sektioui (FC Porto) is Van Gaal overgeschakeld op het 4-4-2 systeem. Met de komst van een linkerspits kan Van Gaal variëren met de speelstijl, aangezien middenvelder Martijn Meerdink ook als linkerspits kan fungeren. „Het vertrek van Joris Mathijsen (naar Hamburger SV, red.) wordt waarschijnlijk intern opgelost”, liet de coach van AZ weten.