Tv-zenders vanaf eind november alleen nog digitaal

Den Haag, 28 aug. Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen zijn vanaf de nacht van 26 op 27 november niet langer analoog - met een antenne - te ontvangen. Dan wordt overgestapt op digitale ether. Dat maakten de ministers Van der Hoeven (OCW, CDA) en Wijn (Economische Zaken, CDA) vrijdag bekend. De overstap komt een maand later dan gepland.

ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, had aangedrongen op dit uitstel. De organisatie was bang dat bij te snelle invoering de techniek niet op peil zou zijn. Kijkers zouden dan extra moeten investeren om toch naar de publieke zenders in Nederland te kijken. Dat lijkt nu voorkomen. Voor de ontvangst via digitale ether is een decoder nodig van 30 tot 50 euro, de aanschaf van een smartcard is niet nodig. Circa 220.000 huishoudens in Nederland kijken tv via de ether.