Tv-zenders vanaf eind november alleen nog digitaal te ontvangen

Den Haag. Nederland 1, 2 en 3 en de tv-zenders van de regionale omroepen zullen vanaf de nacht van 26 op 27 november niet langer analoog - met een antenne - te ontvangen zijn. Dan wordt overgestapt op digitale ether. De overstap komt een maand later dan was gepland. Dat maakten de ministers Van der Hoeven (OCW, CDA) en Wijn (Economische Zaken, CDA) vrijdag bekend. ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, had aangedrongen op uitstel met een maand. De organisatie vreesde dat bij te snelle invoering de techniek niet op peil zou zijn, waardoor kijkers extra zouden moeten investeren om toch nog naar de publieke zenders in Nederland te kijken. Dat lijkt nu voorkomen. Voor de ontvangst via digitale ether is een decoder nodig van 30 tot 50 euro, de aanschaf van een zogeheten smartcard is niet nodig. Nog circa 74.000 huishoudens in Nederland kijken uitsluitend via een antenne televisie. Daarnaast worden antennes gebruikt voor ontvangst van een tweede toestel en in vakantiehuisjes. In totaal gaat het om ongeveer 220.000 huishoudens.