Televisie Voorkeur

In de serie over opmerkelijke zaken in de Belgische geschiedenis Keerpunt het relaas van de ontsnapping op 23 april 1998 van kindermoordenaar Marc Dutroux. Interviews met de agent die Dutroux liet ontsnappen, procureur Bourlet, de toenmalige premier Jean-Luc Dehaene en de boswachter die Dutroux weer arresteerde. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u. Foto AP WITH AFP STORY "Dutroux case casts dark shadow over Belgium 10 years after arrest" (FILES) A police handout photo distributed in August 1996 shows Marc Dutroux, the paedophile at the centre of Belgium's child abduction and murder scandal. Ten years ago, Belgian police arrested child killer Marc Dutroux, uncovering a case of kidnapping, rape and murder that would scar the country long afterwards. The Dutroux case broke with his arrest on August 13, 1996 after police tracked down the unemployed electrician with the licence plate of his van, which was spotted on the scene where a 14-year-old girl, Laetitia Delhez, was abducted four days before in Neufchateau in southeastern Belgium. AFP PHOTO FILES BELGA AFP

actualiteiten

Netwerk. Reportage over twee oude moordzaken. Uit nieuwe informatie zou blijken dat degenen die destijds zijn veroordeeld, onschuldig waren. De echte daders zouden nu nog vrij rondlopen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met de topman van British Telecom en schrijver van het VVD-verkiezingsprogramma Ben Verwaayen. Verder kijkt Rijksbouwmeester Mels Crouwel naar de inzendingen van de lelijkste gebouwen en plekken in Nederland in de serie De beuk erin. Ned.3, 22.20-23.05u.

Documentaire

Ik wil wel. Aandacht voor de problematiek rondom het ADHD-syndroom. Twee gezinnen met kinderen met ADHD worden gevolgd. Langwerkende medicijnen voor kinderen worden niet vergoed en daardoor lopen deze gezinnen behalve tegen emotionele, ook tegen financiële problemen aan. De uitzending laat zien hóe kinderen met ADHD functioneren als ze die medicijnen wel krijgen en als ze in een goed gestructureerde omgeving leven. In de behandeling zit ook een voetbalkamp met oud-voetballers Frank Rijkaard, Richard Witschge en de volwassen ADHD’er Hans Teeuwen. Ned.1, 17.40-18.30u.

Dokument: Coma. Eerste aflevering van een tweeluik waarin twee jonge comapatiënten, hun familie en de behandelaars worden gevolgd. De 18-jarige Mario uit Wamel zit op het ROC en loopt stage bij een autobedrijf. Als hij met een vriend meerijdt in de auto, krijgen ze een frontale botsing met een vrachtwagen. Zijn vriend overleeft het ongeluk niet. En ook bij Marc, die net begonnen is met zijn opleiding voor elektricien, slaat het noodlot toe. Ned.1, 23.00-23.50u.

Apocalyps Vietnam. Slot van de vijfdelige herhaling uit 2004 van de serie over de oorlog die Amerika in 1964 in Vietnam begon. In Vietnam worden nu nog steeds blindgangers en mijnen gevonden en als gevolg van de chemische oorlogsvoering mismaakte baby's geboren. Ned.1, 23.50-0.40u.

praatprogramma

Zomer 2006. Presentator Jan Leyers praat onder anderen met de Vlaamse acteur Josse De Pauw en zanger Helmut Lotti. België 1, 21.45-22.39u.

informatief

De toekomst: Herhaalt zich. Een compilatie van de herhaling van de uitzendingen waarin geprobeerd werd een beeld te schetsen van de Nederlandse samenleving in 2020. Ned.3, 20.00-20.35u.

Hilfe! Drillinge! Reportage over de 35-jarige Conni Ortmans, die zich voorbereidt op een toekomst als alleenstaande moeder van een drieling. ARD, 21.00-21.45u.

Hello Goodbye. Presentator Joris Linssen gaat op Schiphol op zoek naar verhalen achter het nemen van afscheid, hereniging, liefde, familie en vriendschap. We zien onder anderen een vrouw die met haar dochtertje wacht op haar man uit Zuid-Afrika. Samen hebben ze daar een weeshuis voor aids-kinderen. Verder een echtpaar van wie de vrouw voor twee weken naar Australië gaat om koeien te vangen op een van de gigantische farms. Ned.1, 21.55-22.30u.

Der Hölle so nahe... Reportage over het werk van een oorlogsjournalist. ARD, 22.45-23.30u.

De glorie van de Middeleeuwen: Burgers, bedelaars en bedriegers. Slot van een vierdelige documentaireserie over Europa in de Middeleeuwen. De wereld ondergaat ingrijpende veranderingen in de Middeleeuwen. Steden schieten als paddestoelen uit grond. Nog nooit bouwde men zo veel en zo hoog. Ook de internationale handel neemt een grote vlucht en zeevaarders gaan op zoek naar nieuwe continenten. België 2 (Canvas), 23.10-0.05u.

amusement

Expeditie Robinson 2006: De Kandidaten. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin op een onbewoonde-eilandengroep ergens voor de kust van Panama acht Nederlandse vrouwen en de acht Belgische mannen de confrontatie met honger, ontbering en verveling aangaan. In een uitputtingsslag wordt het deelnemersveld gereduceerd tot drie finalisten. Tijdens de live finale op 4 december kiest het kijkerspubliek de uiteindelijke winnaar van 50.000 euro. Talpa, 21.30-22.35u.

kunst

Betjeman and me: Dan Cruickshank. In het slot van een drieluik ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van dichter Sir John Betjeman tracht presentator Dan Cruickshank, die met hem werkte bij The Architectural Review, hem te doorgronden aan de hand van de gebouwen waarvoor hij zich zijn leven lang inzette. BBC2, 22.00-22.50u.

consument

Radar. Aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in de affaire van de Dexia-aandelenlease. En voor de vraag of Dexia kan bewijzen dat ze de aandelen daadwerkelijk gekocht en op naam gesteld heeft. Presentatrice Antoinette Hertsenberg ondervraagt Dexia-topman Ben Knüppe over deze zaak. Ned.2, 20.30-21.10u.