Televisie Film van de dag

25th Hour. Eerste grote film die Amerika confronteerde met de naschok van 9/11 en ook de eerste die bouwput Ground Zero geënsceneerd in beeld bracht. Drugsdealer Monty (Edward Norton) kijkt er eenvoudigweg op uit, vanuit zijn luxueuze appartement in Manhattan en dat is wel even schrikken, je uitzicht zo van de ene op de andere dag zien veranderen. 25th Hour (2002) is gebaseerd op roman van David Benioff en de regie kwam van Spike Lee (Inside Man) die zijn doorgaans bozige geëngageerde toon in toom hield. Resultaat: een melancholische analyse van klassieke thema’s als schuld, boete en vergeving in de laatste 24 uur van Monty als vrij man. Lee voegde aan dat etmaal nog een 25ste uur toe, waarin Monty een spookachtige reis maakt naar het hart van de Amerikaanse droom.Het venijn van 25th Hour schuilt in dat staartje.(Spike Lee, VS, 2002), BBC2, 23.00-01.05u

Dana Linssen

    • Dana Linssen