Steenrijke bankier die nog nooit verloren had

Toen Wiet Pot, die fortuin maakte bij Goldman Sachs, aantrad bij zakenbank Kempen & Co, wilde hij „nog één keer winnen”. Dat is hem niet gelukt.

Wiet Pot. Foto Maurice Boyer W.H.M.Pot, directie Kempen en Co Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 041020 Boyer, Maurice

Wiet Pot wist zich uitstekend staande te houden in de internationale bankenwereld, maar struikelt nu bij een relatief kleine Nederlandse zakenbank.

De jurist Pot (59), die in 1981 in Leiden afstudeerde en een jaar later een MBA haalde aan de Franse businessschool Insead, begon in 1982 bij Chase Manhattan. In 1986 stapte hij over naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, waar hij in 1994 partner werd. De beursgang van de bank, in 1999, leverde hem dat zijn financiële onafhankelijkheid op: met een geschat vermogen van bijna 150 miljoen euro staat hij in de Quote 500 van rijkste Nederlanders. Een deel van zijn vermogen schenkt hij aan goede doelen via zijn Wiet Pot Family Foundation. Zo doneerde hij enkele jaren geleden een ton aan Insead, „omdat ik er zo’n goede tijd heb gehad”.

Sinds zijn vertrek bij Goldman Sachs, in 2002, hoefde Pot weliswaar niet meer te werken, maar stilzitten was niets voor hem, verklaarde hij. In 2004 werd hij tijdelijk bestuurder bij technisch handelshuis Hagemeyer, dat toen in grote moeilijkheden verkeerde. Aan Pot de taak om de nieuw uit te geven aandelen aan de man te brengen en de koers weer op peil te krijgen, een taak van vier maanden waarvoor hij bijna een miljoen euro kreeg. Naar verluidt belde hij met zijn uitgebreide netwerk in de Londense City en was de klus daarmee voor een belangrijk deel geklaard.

In april 2004 deed de in Eindhoven geboren Pot opnieuw een opmerkelijke stap. Hij werd bestuursvoorzitter van de kwakkelende zakenbank Kempen & Co. Hij moest de Amsterdamse bank weer vlot trekken na een moeilijke periode als onderdeel van Dexia, die de bank verkocht aan een groep investeerders en managers van Kempen. Pot verwierf 10 procent van de aandelen.

Bij zijn aantreden antwoordde hij op de vraag waarom hij niet ging rentenieren in zijn buitenhuis in Warmond dat hij pas 47 was en nog één keer wilde winnen. „Ik heb mijn hele leven nog nooit verloren en ben dat ook nu niet van plan.” Dat laatste is de man, die geldt als een wonderboy in het zakenbankieren, niet gelukt. De onkreukbare, gedisciplineerde Pot struikelde bij Kempen over het overtreden van interne regels.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Steenrijke bankier die nog nooit verloren had (28 augustus, pagina 10) staat dat Wiet Pot 59 jaar is. Wiet Pot is echter 49 jaar.