‘Soedanees leger in Darfur zal tot catastrofe leiden’

De opbouw van Soedanese troepen in het door oorlog verscheurde Darfur leidt mogelijk tot een „mensenrechtencatastrofe”, als niet gauw een vredesmacht van de Verenigde Naties naar de westelijke provincie wordt gestuurd. Hiervoor waarschuwt Amnesty International (AI) in een vandaag uitgegeven verklaring. Het Soedanese leger heeft per vliegtuig wapens en soldaten naar de regio gestuurd, zo meldden getuigen in El-Fasher in Noord-Darfur onlangs aan de mensenrechtenorganisatie.

Vandaag is een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gepland. Op de agenda staat een ontwerpresolutie, ingediend door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waarin wordt voorgesteld om de huidige, zwakke vredesmacht van de Afrikaanse Unie te vervangen door een sterkere VN-macht van circa 20.000 blauwhelmen. Het mandaat van de Afrikaanse vredesmacht (7.300 soldaten) verloopt 30 september.

De Soedanese president Omar el-Bashir verzet zich steevast tegen een VN-macht op Soedanees grondgebied. Hij noemt de Brits-Amerikaanse ontwerpresolutie een poging tot een Westerse invasie. Bashir heeft aangekondigd om Soedanese militairen naar Darfur te sturen om de orde te herstellen.

Amnesty International noemt het Soedanese plan om het eigen leger in te zetten een „schijnvertoning”, die de VN zouden moeten afwijzen. „Dezelfde soldaten die de vluchtelingen uit hun huizen en dorpen hebben gejaagd, zouden hen nu moeten beschermen”, aldus Kate Gilmore, plaatsvervangend secretaris-generaal van AI. „Dat maakt de mensen erg bang.”

Gisteren wees Khartoum een laatste diplomatieke poging af om een VN-macht toe te laten in Dar-fur. Bashir weigerde de Amerikaanse onderminister voor Afrikaanse Zaken Jendayi Frazer in Khartoum te ontmoeten. Meer dan 200.000 mensen zijn sinds 2003 omgekomen in de afgelegen provincie Darfur nadat rebellengroeperingen in opstand kwamen tegen de regering in Khartoum. Ruim 2,5 miljoen mensen zijn voor het etnische geweld gevlucht. De VN en hulporganisaties waarschuwden onlangs voor een verslechterende humanitaire crisis. Het geweld is weer opgelaaid sinds de Soedanese regering en één van de belangrijke rebellenbewegingen een vredesakkoord sloten. (AP, Reuters)

De Amerikaanse krant Chicago Tribune meldt dat haar correspondent Paul Salopek zaterdag door een Soedanese rechtbank is beschuldigd van spionage en het schrijven van „onwaar nieuws”. Salopek werd 6 augustus in Darfur gearresteerd, samen met zijn tolk en chauffeur. Hij werkte in Noord-Darfur aan een freelance opdracht voor het magazine National Geographic.