PvdA wil `zeulnorm` voor schoolboeken

Rotterdam. Een schoolboek mag niet zwaarder zijn dan 600 gram, vindt Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA). Zij vindt die `zeulnorm` nodig, omdat middelbare scholieren vaak te zware boekentassen moeten dragen. Die zijn niet alleen slecht voor de rug, ze zijn ook gevaarlijk. Vorige week kwam een brugklasser uit Groesbeek zwaargewond in het ziekenhuis terecht, nadat hij door een zware rugzak met de fiets over de kop was gegaan. Hamer had toen haar plan overigens al klaar. Het Kamerlid roept uitgevers op meer digitale lesstof aan te bieden. Dat zou ook de kosten van de studieboeken beperken. Hamer wil ook dat docenten leerlingen beter adviseren welke boeken ze thuis kunnen laten. Er moet een einde komen aan situaties waarin kinderen werkboeken mee moeten slepen om een pagina huiswerk te laten zien, zo stelt de politica.