PvdA wil uitleg schip vol asbest

De PvdA in de Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Van Geel (VROM, CDA) over de vergissing die deze heeft gemaakt bij het verlenen van een exportvergunning voor het asbestschip Otapan. Greenpeace Nederland gaat naar de Raad van State om te verhinderen dat het schip met 54 ton asbest aan boord in Turkije wordt gesloopt. Greenpeace vindt dat het schip in Nederland moet worden gesloopt. Het schip vaart op dit moment in de buurt van het Griekse eiland Lesbos, in afwachting van toestemming om de Turkse wateren binnen te varen. Van Geel is vanmorgen vertrokken naar Turkije voor een onderhoud over de kwestie met zijn Turkse ambtgenoot Pepe.

PvdA-Kamerlid Samsom: „Ik wil weten waarom Van Geel vorige week op z’n best de halve waarheid heeft verteld toen hij de Tweede Kamer heeft gezegd dat hij de kapitein van het schip heeft geloofd dat er maar één ton asbest in het schip zat. Van Geel heeft namelijk al twee jaar een onderzoek in zijn bezit, verricht in opdracht van de VROM-inspectie, waarin staat dat er 54 ton asbest in het schip zit.” Van Geel ontkent dat in dat onderzoek sprake is van 54 ton asbest.

De PvdA vindt dat het schip, dat als sinds 1999 aan de ketting in Amsterdam lag wegens de vondst van asbest, „op verantwoorde wijze” gesloopt moet worden. Samsom: „De werf in Turkije is daarvoor nu niet toegerust.”

Staatssecretaris Van Geel laat weten het „spijtig” te vinden dat de discussie zich nu heeft toegespitst op de hoeveelheid asbest. Belangrijker is volgens Van Geel geweest de wijze waarop het schip zou worden versleept en gesloopt. „We hebben op de werf in Turkije vast kunnen stellen dat de sloop verantwoord gebeurt”, aldus zijn woordvoerder. „Ook Greenpeace is daarbij betrokken geweest.”

Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace- Nederland: „Dat is een onzinnig verhaal. Asbest is levensgevaarlijk. De gezondheid van werknemers op een Turkse werf is voor de staatssecretaris kennelijk minder belangrijk dan een paar Hollandse centen.”