PSV gaat verrassend onderuit bij FC Twente

PSV-trainer Ronald Koeman omschreef het gisteren na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente, die de eerste nederlaag van het seizoen opleverde (1-0), het best. „PSV heeft de laatste jaren zoveel gewonnen dat de spelers er bijna vanzelfsprekend vanuit gaan dat het bij een achterstand nog wel goed komt. Maar zo werkt het niet altijd. Dat hebben we vandaag wel gezien.”

De nederlaag vroeg in het seizoen kwam Koeman wat dat betreft niet helemaal verkeerd uit. Een duidelijker waarschuwing kon FC Twente niet afgeven aan de spelers en, belangrijker, het bestuur van PSV. De landskampioen is niet meer zo onaantastbaar.

Belangrijke oorzaak voor de verrassende nederlaag is het vertrek van André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink naar respectievelijk Blackburn Rovers en Celtic. In de eerste wedstrijd zonder Vennegoor of Hesselink stelde PSV vooral in aanvallend opzicht teleur. De Eindhovenaren creëerden gedurende de hele wedstrijd twee grote kansen. Verder was het elftal van Ronald Koeman bij enkele momenten gevaarlijk door afstandsschoten.

Koeman loste het vertrek van Vennegoor of Hesselink op door Jefferson Farfán als centrale aanvaller op te stellen. Jason Culina schoof daardoor een linie op, naar de rechtsbuitenplaats. Dat is normaal gesproken de vaste plek van Farfán. Ibrahim Afellay, die in de eerste wedstrijd ontbrak met een blessure, startte als rechtermiddenvelder. Verder keerde doelman Gomes terug van een schorsing.

PSV had in de eerste helft al veel moeite met FC Twente. De thuisclub was met kansen voor Sharbel Touma en Blaise N’Kufo het dichtst bij een doelpunt. Na de rust zette Twente, dat de eerste wedstrijd met 3-0 verloren had van Heracles en zich in de kwalificatie voor de UEFA-beker blameerde tegen Levadia Tallinn, PSV zelfs serieus onder druk. Twintig minuten voor tijd maakte N’Kufo de verdiende treffer: 1-0.

Koeman raakte niet direct in paniek van de eerste nederlaag. De manier waarop zijn ploeg verloor, baarde hem wel zorgen. „Ik miste vandaag een stukje agressiviteit in mijn ploeg”, aldus Koeman. „We gingen de duels veel te slap aan.”

Een oorzaak voor het gebrek aan agressie wist hij wel aan te geven. „Met het vertrek van Ooijer en Vennegoor of Hesselink zijn we de afgelopen week twee karakterspelers kwijtgeraakt. Zij nemen het elftal normaal gesproken op sleeptouw. Dat neemt niet weg dat er vandaag alsnog een zeer behoorlijk elftal binnen de lijnen stond dat het voetballend veel beter had kunnen én moeten doen.” (ANP)