Pakistan doodt leider rebellen

Bij een operatie van het Pakistaanse leger in de westelijke provincie Baluchistan zijn eind vorige week 21 militairen en 37 rebellen omgekomen. Het leger maakte gisteren bekend dat onder de doden Nawab Akbar Khan Bugti was, een van de belangrijkste tribale leiders van het land. Zijn dood leidde tot rellen in de provincie, onder andere in Quetta, en sloeg over naar Karachi, in de provincie Sindh. Gisteren vielen drie doden bij demonstraties tegen de overheid.

Het leger joeg de rebellen op met helikopters, in een van de grootste militaire operaties in Baluchistan, waar al tientallen jaren een opstand woedt tegen de overheid. Stammen voeren er onderling strijd, maar eisen allemaal onafhankelijkheid en een groter aandeel in de opbrengst uit gaswinning. Het woestijnachtige Balu- chistan, aan de grens met Afghanistan en Iran, is Pakistans grootste provincie, maar ook de armste. Tegelijkertijd herbergt het de grootste voorraad aan natuurlijke hulpbronnen, in de vorm van gas en olie.

Bugti (79) was vroeger een belangrijk bestuurder van de provincie, maar vorig jaar ging hij ondergronds en sloot hij zich aan bij de rebellen, volgens de politie bij het Baluch Liberation Army. In het afgelopen jaar hebben de rebellen hun strijd tegen het leger opgevoerd. Hun aanvallen bestaan meestal uit het opblazen van gasleidingen. Ook vallen zij geregeld legerposten aan. Pakistans leider generaal Musharraf heeft grote investeringen in de infrastructuur aangekondigd, maar daarvan is nog niet veel terechtgekomen.

Analisten verwachten dat Bugti door inwoners van Baluchistan als een martelaar vereerd zal worden en de onrust die dit weekeinde uitbrak zal aanhouden. Voormalig premier Nawaz Sharif noemde de aanval op Bugti’s schuilplaats in de bergen „het donkerste hoofdstuk in de Pakistaanse geschiedenis”. Volgens een leider van de Baluch Solidarity Alliance „heeft de overheid Baluchistan in een oorlog zonder einde geduwd”.

Ook politieke medestanders van Musharraf veroordeelden de aanval. „Hij was een groot persoon in de politiek. [...] Dit zal geen goed effect hebben”, aldus voormalig premier Jamali van de regerende Pakistani Muslim League. De secretaris-generaal van die partij riep op tot een politieke oplossing voor het conflict. Musharraf heeft eerder aartsrivaal India beschuldigd van steun aan de rebellen.

In Quetta, waar een uitgaansverbod is ingesteld, zijn de afgelopen dagen 450 studenten gearresteerd. Om wraak roepende demonstranten staken gisteren winkels, bankgebouwen, bussen en politieauto’s in brand. In Karachi verbrandden etnische Baluchistanen autobanden. (Reuters, AP)