Opnieuw missie VN Oost-Timor

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem ingestemd met een nieuwe vredesmacht voor Oost-Timor. Die zal bestaan uit 1.608 politieagenten en 35 militairen, en naast de huidige, door Australië geleide missie opereren.

De Veiligheidsraad kon het niet eens worden over een echte militaire component voor de nieuwe missie UNMIT. „We denken dat stabiliteit een reflectie is van onderliggende sociale en economische krachten”, verklaarde de Ghanese voorzitter Nana Effah-Apenteng het besluit. De door Japan opgestelde resolutie die UNMIT een mandaat voor zes maanden geeft, benadrukt dat behalve institutionele en politieke problemen, de huidige crisis op Oost-Timor veroorzaakt is door armoede. Vooral jongeren in de stad hebben te maken met hoge werkloosheid.

In Oost-Timor braken in april onlusten uit toen toenmalig premier Alkatiri 600 militairen ontsloeg. In de rellen die volgden vielen 25 doden en werd op grote schaal geplunderd en brand gesticht. Alkatiri werd tot aftreden gedwongen en vervangen door Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta. Een ad hoc-missie van militairen en politie, geleid door Australië, houdt sindsdien orde.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer wilde per se dat de aanwezige Australiërs buiten UNMIT blijven, en dat de door Australië geleide missie militair verantwoordelijk blijft. Wel zal Australië, dat zaterdag 130 agenten voor UNMIT toezegde, de afbouw van het aantal militairen in Timor versnellen, kondigde legerleider Peter Leahy aan. In Oost-Timor vielen zaterdag tientallen gewonden bij gevechten tussen rivaliserende bendes. (AP, Reuters)