Oostenrijks meisje mijdt ouders

Het Oostenrijkse meisje dat na een ruim acht jaar durende ontvoering weer opgedoken is, wil haar ouders voorlopig niet zien. Dat heeft een woordvoerder van de politie gisteren meegedeeld.

De politie respecteert haar keuze. „Natascha is volwassen, achttien en een half jaar oud, en volledig in staat om haar eigen beslissingen te nemen”, aldus politieofficier Gerhard Lang. Natascha Kampusch, die afgelopen woensdag wist te ontsnappen uit de kelder waar ze gevangen gehouden werd, heeft haar ouders na haar ontsnapping één keer kort ontmoet. Ze is door de politie op een geheime plaats ondergebracht, waar ze psychologische hulp krijgt. Maar ze kan „gaan en staan waar ze wil”, onderstreept Lang.

In een interview met de Oostenrijkse krant Kurier klaagde haar moeder gisteren dat zij niet weet waar haar dochter zich bevindt. „Psychologen en artsen, dat is allemaal goed en belangrijk, maar een dochter heeft toch ook haar moeder nodig? Waarom mag ik mijn kind niet zien?”

De vader zegt een brief van haar te hebben ontvangen waarin ze hem vraagt te begrijpen dat ze afgelopen weekend rust nodig had. „We zullen straks alle tijd van de wereld hebben”, schreef ze volgens hem. De ouders zijn gescheiden na de ontvoering.

Het meisje heeft aangegeven op zijn vroegst vandaag weer ondervraagd te willen worden, heeft de politie bekendgemaakt. Wel heeft Natascha al verteld dat ze seksueel contact heeft gehad met haar ontvoerder, de 44-jarige Wolfgang Priklopil. De man sprong kort na haar ontsnapping voor een trein, nieuws dat het meisje volgens de politie in tranen deed uitbarsten.

DNA-tests hebben inmiddels uitgewezen dat Priklopil voor zover bekend geen andere zedenmisdrijven heeft begaan. Rechercheurs waren gisteren nog bezig zijn huis te doorzoeken. Boeken, video’s, briefjes en boodschappenlijstjes worden uitgebreid bestudeerd. Met hulp van één boek heeft het meisje zichzelf leren breien. Waarschijnlijk had Priklopil geen handlanger, denkt de politie. (AP, BBC)